Suedia oprește administrarea vaccinului anti-Covid Moderna persoanelor sub 30 de ani, din cauza efectelor secundare depistate

Suedia oprește administrarea vaccinului anti-Covid Moderna persoanelor sub 30 de ani, din cauza efectelor secundare depistate

Autoritatea de sănătate publică din Suedia (FHM), responsabilă de campania de vaccinare, „a decis să pună capăt utilizării vaccinului Spikevax de la Moderna pentru toți cei născuți în 1991 și după, ca măsură de precauție”. Decizia a fost luată „în urma depistării unui risc crescut de dezvoltare a unor efecte secundare, cum ar fi inflamația miocardului și pericardului”, spune FHM.

Potrivit agenției, riscul este mai mare la bărbați, după a doua doză.

„Dar riscul de a fi afectat este minim, este un efect secundar foarte rar”, subliniază FHM într-un comunicat.

„Miocardita și pericardita dispar adesea de la sine, fără a provoca probleme de durată, dar simptomele ar trebui evaluate de un medic”.

Aproximativ 81.000 de persoane cu vârsta sub 30 de ani au primit o primă doză de Moderna în Suedia, dar nu au făcut și rapelul.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins în iulie autorizarea vaccinului Moderna la copiii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani.

Sursa: La Libre

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook