La ce concerte mergem împreună, de acasă

La ce concerte mergem împreună, de acasă

de Alexandru Anghel

Distracțiile tale se împuținează pe zi ce trece din cauza coronavirusului? Nici vorbă – ele doar se mută temporar în intimitatea casei tale.
Din fericire ți se întâmplă și lucruri frumoase în perioada asta, și asta mai ales când oamenii înțeleg… că trebuie să fie oameni.
Sunt instituții culturale care fac gesturi frumoase și pun pe net, la liber, spectacolele lor și sunt muzicieni care intră zilnic în direct cu tine, te primesc la ei în casă și fac tot ce le stă în putință ca să rămână alături de public. Pentru că muzica vindecă și avem nevoie de ea, acum mai mult ca oricând.

Ți-am făcut o listă cu spațiile culturale muzicale și cu artiștii care-și deschid ușile online pentru tine:

Operă:

– Metropolitan Opera din New York transmite zilnic spectacole din ultimii ani. Azi poți să vezi La Boheme a lui Puccini, chiar cu Angela Gheorghiu aici iar mâine ai “Il Trovatore” al lui Verdi. Găsești aici programul primei săptămâni și-ți recomand să-ți instalezi aplicațiile lor oficiale, pe site e înghesuială mare și riști să ți se încarce mai greu stream-ul.

– Și la Opera de Stat din Viena prinzi bilete, gratis, aici. Te așteaptă în zilele următoare opere ca Tosca, Romeo și Julieta condusă de Placido Domingo și multe altele. Câte o operă pe zi, ca la MET Opera.

– Fii pe fază și pe pagina de Facebook a Operei din LA, artiștii ți-au pregătit și aici niște surprize zilnice, bucăți din opere anulate din cauza pandemiei, transmise live dintr-o sală improvizată.

Muzică Clasică:

– Festivalul Enescu vine și el la tine acasă de săptămâna asta. Cum la concertele din cadrul festivalului e mereu greu să prinzi bilet, intră repede aici.

– Filarmonica din Berlin te așteaptă, de pe tabletă, de pe laptop, TV sau mobil la spectacole. Ai aici sala de concerte digitală și dacă folosești voucherul „BERLINPHIL” până pe 31 martie, ai acces gratuit la toate concertele în HD. În prezent lucrează la editarea Concertului de Anul Nou, deci o să-l poți asculta și vedea și pe el curând.

Concerte live de la artiști:

– Chris Martin de la Coldplay și John Legend au lansat seria de concerte #TogetherAtHome, pornind astfel o leapșă între artiști. Împreună, dar de acasă – ăsta e mesajul de urmat zilele astea, când poți vedea live pe rețelele de socializare Facebook și Instagram o serie de artiști care-ți cântă de la ei din dormitor/sala de repetiții. Martin și Legend au cântat deja, îi poți revedea aici.

– Snow Patrol preiau și ei leapșa și intră live aici pe Instagram, mâine seară (19 martie) de la ora 21:00. Le poți scrie și cere piese acum pe Twitter.

– Bruce Springsteen a pus pentru prima data pe streaming concertul său din Hyde Park, Londra din 2009. Îl urmărești gratis pe The Boss în turul lui de forță, 27 de piese fără pauză, aici.

– Ben Gibbard de la Death Cab For Cutie și The Postal Service ne-a promis că ne va cânta live pe Facebook, din studioul lui de acasă, în fiecare noapte de la ora 1 ora noastră. Aseară a fost primul concert și pe lângă muzică, îi poți pune întrebări lui Ben sau îl poți ruga să-ți cânte piesa preferată. Aseară, de exemplu, am aflat o poveste frumoasă despre tricoul cu R.E.M. pe care-l purta. Urmărește-l aici.

– Vineri ai primul Ultra Virtual Audio Festival: Major Lazer, Afrojack, Armin van Buuren, Martin Garrix, Above & Beyond și alții, aici.

– Și Bono de la U2 îți cântă în premieră o piesă inspirată de pandemia prin care trecem cu toții.

– Ai poftă de jazz? Îți dau un super pont. În noaptea asta de la 2 (18 spre 19 martie) îi poți vedea live aici pe Facebook și Instagram pe Cecile McLorin Salvant and Sullivan Fortner.

Ți-am pregătit și noi niște suprize cu artiștii Smart, fii pe fază! În lipsă de concerte și de festivaluri, e foarte important să arătăm că suntem alături de ei. Pentru început, poți să ajuți dacă îți cumperi muzica și obiecte de merchandise direct de pe siteurile oficiale de artist. Nu ești singur, o să fim și noi acolo, poate și prietenii tăi, facem iar gașcă la concerte. Nu uita, #TogetherAtHome!

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook