Italia vrea să reducă valabilitatea certificatului verde de la un an la 6 sau 9 luni

Italia vrea să reducă valabilitatea certificatului verde de la un an la 6 sau 9 luni

Reducerea valabilității certificatului verde ar putea fi decisă în prima săptămână a lunii decembrie, până atunci „trebuie să continuăm campania pentru a treia doză și pentru cei care încă nu s-au hotărât să se imunizeze”, spun cercetătorii italieni. „Dacă răspunsul cetățenilor nu este adecvat, va fi necesar să analizăm posibilitatea de a reduce valabilitatea permisului verde.”

De fapt, analiza oamenilor de știință pleacă de la o considerație precisă: „La 6 luni de la finalizarea ciclului de vaccinare, se observă o scădere puternică a eficacității vaccinării în prevenirea bolii, la toate grupele de vârstă”.

Eficacitatea vaccinului

„În general, eficiența vaccinului ajunge la 76% în decurs de șase luni, pentru cei care au primit două doze și la 50% după ce au trecut șase luni. Pentru persoanele de 12-39 de ani, „eficacitatea scade de la 80 la 59% în privința infectării și de la 95 la 82% împotriva bolilor severe, spun autoritățile de la Institutul Superior de Sănătate italian.

Pentru cei între 40 și 59 de ani, „eficacitatea scade de la 72 la 42% pentru infectări și de la 95 la 87,5% pentru bolile severe”. În intervalul între 60 și 79 de ani „trece de la 72% la 40%, pentru infectări și de la 92 la 78% pentru boala severă”.

Mesajul Institutului Superior de Sănătate italian, care însoțește aceste date, este că „trebuie administrată o a treia doză, mai ales pentru categoriile pentru care acum este recomandată”.

Certificatul verde

Marți, Camera deputaților din Italia trebuie să transforme cel mai recent decret privind certificatul verde în lege, iar guvernul poate decide să o adopte, prin vot de încredere. Sunt două puncte de luat în considerare în ceea ce privește certificatul: durata de 12 luni de la ultima doză și anularea certificatelor pentru cei care nu sunt vaccinați și care au doar un test antigen.

De fapt, este necesar să se verifice dacă un an nu este un timp prea lung și să se evalueze dacă se va reduce valabilitatea certificatului la șase luni, așa cum cer oamenii de știință, sau cel puțin la 9 luni.

Decizia va veni numai după ce se măsoară progresul campaniei de vaccinare cu a treia doză pentru cei peste 40 de ani, care începe la 1 decembrie.

Sursa: Corriere.it

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook