Israelul propune un proiect de lege prin care datele tuturor pasagerilor companiilor aeriene să fie colectate de guvern

Israelul propune un proiect de lege prin care datele tuturor pasagerilor companiilor aeriene să fie colectate de guvern
Premierul israelian Naftali Bennett în timpul unei vizite pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Foto: AP

Israelul elaborează un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, ar permite guvernului să colecteze de la companiile aeriene date despre călătorii care intră sau ies din țară. Potrivit proiectului, companiile aeriene ar trebui să pună la dispoziție informații despre pasageri, inclusiv pe cele legate de numerele cardurilor de credit utilizate pentru a plăti biletul, adresele de facturare și locul de destinație.

Proiectul de lege propus, care nu a fost încă supus aprobării guvernului, este de așteptat să se confrunte cu o opoziție serioasă odată ce va fi votat. Deși susținătorii notează că prevederile sale sunt în concordanță cu procedura standard de colectare a datelor despre pasageri implementată în Statele Unite și Europa.

Se pare că proiectul de lege a fost inițiat în urmă cu câțiva ani, pe fondul amenințărilor teroriste, dar dezvoltarea sa a fost accelerată din cauza pandemiei Covid-19, deoarece Israelul a căutat să monitorizeze traseul pasagerilor, pentru a preveni importul de variante în țară.

Potrivit proiectului de lege, serviciul de securitate Shin Bet și Consiliul Național de Securitate ar fi creat o bază de date care conține o gamă largă de informații despre pasageri.

Printre informațiile colectate s-ar număra și locul în care este așezat călătorul, câte bagaje înregistrează și orice solicitare specială făcută în timpul zborului.

Baza de date ar include, de asemenea, itinerarul complet al călătorului, inclusiv zboruri de legătură, calitatea de membru la programe de zbor frecvent sau alte promoții de fidelitate a companiilor aeriene și dacă biletul este dus-întors sau nu.

Sursa: Times of Israel

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook