Israel vaccinează un sfert din populație într-o lună. „Ieșim din pandemie și redeschidem economia”

Israel vaccinează un sfert din populație într-o lună. „Ieșim din pandemie și redeschidem economia”
Foto: Benjamin Netanyahu, prima persoană vaccinată în Israel 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o ofensivă de vaccinare împotriva Covid-19, prezentată drept „fără precedent în lume”, care vizează imunizarea a 25% din populația Israelului într-o lună.

„Am transmis șefilor companiilor care ne furnizează vaccinurile că obiectivul nostru este să vaccinăm 150.000 de oameni pe zi, pornind de luni, ceea ce ar fi un record mondial”, a declarat Netanyahu într-un comunicat.

Dar pentru a realiza acest «blitz» de sănătate, statul depinde de rata de livrare a celor 14 milioane de doze comandate de la laboratoarele Pfizer și Moderna. „I-am rugat să răspundă în ritmul nostru (…) Au spus că ar putea să o facă”, a spus șeful guvernului israelian.

La 150.000 de vaccinări pe zi, timp de 30 de zile, ar însemna 4,5 milioane de doze administrate, deci 2,25 milioane de persoane imunizate – vaccinarea necesită două doze la intervale de trei săptămâni – sau un sfert din populația Israelului ( nouă milioane de locuitori), a estimat el. „De îndată ce se va realiza acest lucru, vom putea, în termen de 30 de zile, să ieșim din pandemia de coronavirus și să redeschidem economia (…)”, a adăugat Netanyahu, primul care a primit vaccinul, în Israel.

În acest proces, spitalele au lansat o campanie de vaccinare, începând cu lucrătorii din domeniul sănătății și cu persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cei mai vulnerabili la virusul care a infectat până acum aproape 400.000 de oameni și a făcut 3.203 de victime în Israel.

Cu toate acestea, confruntat cu o creștere a numărului de infectări în ultimele zile, guvernul a decretat o izolare aproape generalizată începând de duminică, 27 decembrie. Călătorii care se întorc din străinătate trebuie – cu rare excepții – să-și petreacă carantina (10-14 zile) în hoteluri desemnate de autorități.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook