Israel| Numărul de cazuri Covid crește din nou. Varianta New York, care reduce eficacitatea vaccinului, este una dintre cauze

Israel| Numărul de cazuri Covid crește din nou. Varianta New York, care reduce eficacitatea vaccinului, este una dintre cauze

Tendința descendentă a ratelor de infectare s-a oprit și unii indicatori încep să crească din nou, anunță o echipă de experți militari. Centrul Național de Informații și Cunoaștere a Coronavirusului – care funcționează sub autoritatea Armatei și a Departamentului Sănătății – a recomandat reevaluarea continuării programului de relaxare a restrictiilor.

Grupul de lucru și-a exprimat îngrijorarea cu privire la apariția unei noi variante în New York – care pare să aibă caracteristici similare cu tulpina sud-africană și care poate să evite parțial răspunsul imun al organismului (eficacitatea vaccinurilor actuale este redusă).

Având în vedere legăturile strânse dintre cele două țări și libera circulație dintre Tel Aviv și New York, echipa a avertizat că există un risc real ca varianta să circule intens în Israel.

Noua tulpină a apărut pentru prima dată în New York, la sfârșitul lunii noiembrie și de atunci a fost identificată în mai multe state învecinate, potrivit Institutului de Tehnologie din California. Nu este clar cât de problematică poate fi această variantă. Virusurile suferă constant mutații, pe măsură ce se răspândesc.

Oficialii domeniului medical  din New York și primarul Bill de Blasio au încercat să calmeze îngrijorările cu privire la noua tulpină. „Unele variante sunt doar atât: variante”, a comentat un consilier al primarului, dr. Jay Varma.

Însă cele două grupuri de cercetare care au lucrat la analiza tulpinii au identificat o mutație care ar putea reduce eficacitatea vaccinului.

În continuare domină varianta britanică 

Cel mai mare fond de asigurări de sănătate din Israel, Clalit, a publicat joi un raport în care susține că varianta britanică ar putea sta în spatele creșterii cu 70% a numărului de cazuri în rândul israelienilor nevaccinați. Grupul de lucru a menționat și că datele sale indică faptul că varianta a cauzat o creștere de la 60% la 70% privind cazurile care necesită spitalizare.

Corpul militar a declarat că rata de transmitere a coronavirusului (R) a fost din nou aproape de 1 (până la 0,97). Această rată scăzuse la un nivel de 0,8 la începutul lunii. Numărul de reproducere de bază, sau R, reprezintă numărul de persoane care au fost infectate de un singur purtător. Orice număr mai mic de 1 arată că epidemia încetinește și orice număr mai mare de 1 arată că accelerează.

Săptămâna aceasta, Israelul a relaxat mai multe restricții, a redeschis magazine și școli, precum și spații de divertisment – au primit acces doar cei vaccinați. Până miercuri, o treime din populație a fost complet vaccinată și jumătate a primit cel puțin o doză. Însă numărul de cazuri zilnice rămâne ridicat, cu peste 4.000 de noi infectări.

Sursa: Times of Israel

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook