Israel așteaptă valul 5 și doza 4

Israel așteaptă valul 5 și doza 4

Pe măsură ce al patrulea val al pandemiei Covid se apropie de sfârșit, experții din domeniul sănătății analizează măsurile pe care Israelul trebuie să le ia pentru a preveni reapariția bolii, dacă noi variante agresive ale virusului vor intra în țară. Galia Rahav, care conduce Unitatea de Boli Infecțioase a Centrului Medical Sheba, spune că ultimul val Covid din țară a fost cauzat de comportamentul imprevizibil al coronavirusului și nu de greșelile făcute de guvernul israelian.

„Nu știam după cât timp protecția la virus, oferită de vaccinuri, va începe să scadă și dacă va fi necesară o doză suplimentară”, spune ea. „Am învățat pe măsură ce trecea timpul.”

Rahav spune că oficialii din domeniul sănătății trebuie să monitorizeze constant datele și să reacționeze rapid. „În mod clar, trebuie să monitorizăm contaminarea și anticorpii pentru a decide dacă este nevoie de un alt rapel. Trebuie să fim vigilenți și să avem o creștere a vaccinărilor”, spune ea.

Rahav spune, de asemenea, că oficialii trebuie să se asigure că nu vor intra în Israel noi variante ale SARS-Cov-2, prin Aeroportul Ben Gurion – și a solicitat publicului să acționeze mai responsabil.

„Nu se pune suficient accent pe comportamentul israelienilor. Oamenii trebuie să continue să folosească măști – mai ales în timpul evenimentelor aglomerate – și să mențină vigilența.

„Părinții nu ar trebui să-și trimită copiii la grădiniță sau la școală dacă nu se simt bine și să se abțină de la a merge la muncă dacă sunt bolnavi”, spune ea.

Valul 5

„Este greu de prezis dacă Israelul va experimenta un al cincilea val Covid-19. Vrem să ducem o viață normală, dar asta nu este un sentiment reciproc”, spune ea.

„Personal, sunt traumatizată de această boală. A vedea cum mor oameni, unul după altul, este traumatizant. Cât putem suporta?”

„Acum putem vedea lumina la capătul tunelului, dar sper să nu ne regăsim în alt tunel în viitor”.

„Aeroportul este încă vulnerabil și nepregătit pentru a împiedica intrarea de noi variante. Nu îl putem sigila ermetic și cred că pot intra variante din cauza ignorării reglementărilor. Există și o lipsă de aplicare a regulilor, atunci când în loc să aștepte acasă rezultatul testului PCR, oamenii se plimbă pe străzi”, spune Yehuda Adler, expert în cardiologie.

Cyrille Cohen, membru al comitetului consultativ pentru studii clinice privind vaccinurile SARS-Cov-2 de la Ministerul Sănătății, este, de asemenea, încurajat de scăderea ratei mortalității și de scăderea numărului de pacienți grav bolnavi.

„Trebuie să învățăm din greșeli, pentru a ne asigura că nu există o creștere a infectărilor”, spune el. „Trebuie să existe un nivel de bază de vigilență, cum ar fi utilizarea măștilor. Testele rapide sunt, de asemenea, importante pentru a preveni contaminarea”, spune el.

Mai multe variante, mai multe valuri

Totuși, Cohen spune că sunt posibile mai multe valuri de Covid-19, în funcție de capacitatea noilor variante de a se răspândi în ciuda vaccinurilor. „Toate posibilitățile trebuie luate în considerare și planificate pentru a acționa rapid”, spune el.

Între timp, coordonatorul crizei Covid, profesorul Salman Zarka, avertizează că al patrulea val este încă prezent și că nu ar trebui să se mai reducă restricțiile în acest moment.

„Experiența după al treilea val ne-a învățat să fim atenți și să acționăm cu moderare”, a spus el.

Sursa: YNet News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook