Învestirea lui Joe Biden| Cum se va desfășura ceremonia și ce o face diferită

Învestirea lui Joe Biden| Cum se va desfășura ceremonia și ce o face diferită

Joe Biden este învestit oficial în funcția de președinte al Statelor Unite, miercuri. La fiecare patru ani, sute de mii de oameni se adună în capitala federală pentru a participa la sărbătoarea democrației americane. Din cauza Covid-19, accesul la ceremonie va fi restricționat și, pentru prima dată, autoritățile au sfătuit americanii să urmărească jurământul de acasă.

Iată un bilanțul a ceea ce trebuie să știi despre investitura lui Joe Biden.

O ceremonie codificată

„Jur în mod solemn că voi îndeplini cu fidelitate funcția de președinte al Statelor Unite și că, în măsura posibilităților, voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite”. La ora 19:00, ora României – de pe treptele Capitoliului, Joe Biden va recita după președintele Curții Supreme jurământul care îl va transforma în al 46-lea președinte al Statelor Unite. Obiceiul spune că președintele ridică mâna dreaptă în acest moment și așează mâna stângă pe Biblie. Ritualul nu apare în Constituție, dar președinții îl urmează conștiincios. Barack Obama selectase două, o Biblie care aparținea lui Martin Luther King și o alta a lui Abraham Lincoln. Aceasta a fost preluată de succesorul său, Donald Trump, care atașase un exemplar păstrat din copilăria sa.

Fiind catolic, Joe Biden va jura pe o biblie care se află în familia sa din 1893. Apoi va susține tradiționalul discurs de inaugurare care, potrivit organizatorilor, va sublinia necesitatea reconcilierii americanilor. O modalitate de a ieși în evidență față de predecesorul său, care optase pentru un ton foarte jignitor.

O ceremonie perturbată

Joe Biden va ține discursul în fața unei peluze pline cu steaguri americane. Închis publicului, National Mall-ul, o esplanadă unde de obicei se adună spectatorii, a fost acoperit cu 191.500 de stindarde. Reprezentanții aleși ai Congresului, care de regulă distribuie până la 200.000 de invitații electoratului lor, au avut dreptul de a invita o singură persoană însoțitoare.

Odată învestit, Joe Biden a planificat să traverseze malul Potomacului pentru a ajunge la cimitirul Arlington pentru a depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, împreună cu trei foști președinți, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama. Cina cu parlamentarii, din incinta Capitoliului, a suferit , de asemenea, din cauza crizei sănătății, la fel ca balurile care marchează de obicei evenimentul de la Washington. În schimb, actorul Tom Hanks va găzdui un show de televiziune.

Autoritățile, în alertă

Atacul asupra Capitolului, din 6 ianuarie, a schimbat, de asemenea, cursul zilei. Un sistem de securitate a fost pus în funcțiune pentru a proteja împotriva posibilelor perturbări. Aproape 25.000 de membri ai gărzii naționale vor fi prezenți pe străzile capitalei federale. Istoricul acestor rezerviști a fost verificat în prealabil de FBI, pentru a se asigura că nu prezintă niciun risc. O mare „zonă roșie” înconjoară Capitol Hill și Casa Albă. În mai multe zone ale orașului stațiile de metrou vor fi închise. Blocuri de beton au fost așezate în mijlocul drumurilor.

Amenințarea este reală. Cel puțin doi civili înarmați au fost arestați în ultimele zile la marginea „zonei roșii”.

Public alcătuit din vedete

Anul acesta, Lady Gaga va cânta imnul național. Cea pe care Joe Biden o numește „buna sa prietenă” a concertat deja la ultimul său miting. O succede pe Aretha Franklin sau Beyonce, care a cântat The Star-Spangled Banner pentru Barack Obama. Jennifer Lopez va apărea și ea pe podium, au mai dezvăluit organizatorii. Grupul The New Radicals s-a reformat pentru această ocazie și va concerta în timpul paradei virtuale. Joe Biden povestește în cartea sa « Promise me, Dad » că hitul lor, You Get What You Give, va deveni un imn pentru familia sa, când fiul său Beau era bolnav (a murit din cauza unei tumori pe creier, în 2015). Justin Timberlake și Demi Lovato vor participa la spectacolul. În urmă cu patru ani, Donald Trump, puțin apreciat de lumea divertismentului, s-a străduit să adune vedete pentru ceremonia sa.

…și un mare absent

Președintele Trump va lipsi de la ceremonie. Donald Trump a părăsit deja capitala, la bordul Air Force One. Destinație: Palm Beach, Florida. Își petrece ziua în luxosul său club din Mar-a-Mago, unde intenționează să se stabilească. Copiii săi intenționează să plece din Washington miercuri. Donald Trump este primul președinte, de la Andrew Johnson, în 1869, care a refuzat să participe la depunerea jurământului succesorului său.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook