Instanța din Franța amendează IKEA cu 1 milion de euro pentru că și-a spionat angajații

Instanța din Franța amendează IKEA cu 1 milion de euro pentru că și-a spionat angajații
Unul dintre angajații IKEA împreună cu avocații, la proces. Foto: AP

Compania IKEA a fost găsită vinovată de elaborarea unui sistem complex prin care și-a spionat în mod ilegal angajații francezi. Fostul director al filialei franceze a IKEA, Jean-Louis Baillot, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

O instanță din Franța amendează cu 1 milion de euro compania producătoare de mobilier IKEA, după ce a dovedit că retailerul își spiona angajații și stoca datele personale ale acestora. Procesul a fost deschis în 2012, după ce au fost făcute mai multe plângeri legate de un sistem de supraveghere folosit împotriva angajaților și clienților care erau în conflict cu IKEA Franța.

Procurori arată că filiala franceză a angajat o companie privată de securitate și mai mulți detectivi privați pentru a obține în mod ilegal informații despre angajați, ca parte a unui „sistem de spionaj” folosit între anii 2009 și 2012.

IKEA nu a oferit încă o reacție.

Pedeapsă cu suspendare pentru fostul CEO

Jean-Louis Baillot a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și a fost amendat cu 50.000 de euro pentru stocarea datelor personale ale angajaților. Baillot a respins inițial acuzațiile și l-a învinuit pe fostul director de management al riscurilor, Jean-Francois Paris, care a recunoscut că a trimis companiei de securitate Eirpace numele anumitor persoane pe care dorea să le investigheze.

15 persoane au fost anchetate, printre care și un alt fost director executiv al IKEA Franța, Stefan Vanoverbeke, dar și patru ofițeri de poliție acuzați că au oferit companiei date confidențiale.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook