Incidente violente în Italia, generate de noile restricții. „Poți să mă arestezi, nu închid restaurantul”

Incidente violente în Italia, generate de noile restricții. „Poți să mă arestezi, nu închid restaurantul”

În Italia, barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 18:00, iar teatrele, cinematografele și sălile de sport vor suspenda total activitatea timp de o lună. Aceste măsuri, destinate stopării progresului coronavirusului, sunt extrem de contestate de cetățeni.

Mii de oameni au manifestat luni seara în mai multe orașe din țară, în timp ce un nou val de restricții este în pregătire. Incidente violente au avut loc în special în Milano și Torino, cele două orașe mari din nordul țării, unde au fost dislocate forțe de poliție împotriva protestatarilor. Tramvaiele au fost vandalizate, coșurile de gunoi incendiate, geamurile mașinilor au fost sparte cu pietre, potrivit imaginilor transmise în direct de presa italiană.

Milano și regiunea sa, cele mai afectate

Închiderea restaurantelor și barurilor după ora 18:00 și a tuturor teatrelor, cinematografelor și sălilor de sport timp de o lună a stârnit furie și îngrijorare într-o țară deja grav afectată de izolarea din primăvară, aflându-se în cea mai gravă recesiune economică de după al doilea război mondial.

După manifestatiile din acest weekend, desfășurate în mai multe orașe din peninsulă, demonstrațiile au continuat luni în nordul și sudul țării. În Milano, capitala Lombardiei, în nord, o regiune care înregistrează cel mai mare număr de contaminări, câteva sute de manifestanți s-au confruntat luni seara cu forțele de ordine.

„Poți să mă arestezi, nu mai închid”

Poliția a răspuns cocktail-urilor Molotov cu gaze lacrimogene. Incidente similare au izbucnit în orașul Torino, unde au fost arestați mai mulți protestatari. În Napoli, câteva mii de oameni au cerut demisia președintelui regiunii Campania înainte. Cu toate acestea, ciocnirile sporadice dintre tinerii manifestanți mascați și poliție au continuat până seara.

În micul oraș portuar Pesaro, nu departe de San Marino, poliția a intervenit într-un restaurant al cărui proprietar a invitat 90 de persoane la cină pentru a-și exprima refuzul de a închide la ora 18:00. „Poți să mă arestezi, nu mai închid”, a spus el.

Se așteaptă măsuri de sprijin

Într-un reportaj difuzat marți, Valeria Bassetti, reprezentantul unei asociații italiene de proprietari de puburi și cluburi, a spus: „Ceea ce vedeți aici este doar o parte din proviziile noastre pe care a trebuit să aruncăm. În loc să le servim clienților și prietenilor noștri, trebuie să le aruncăm la gunoi”.

Premierul Giuseppe Conte urmează să prezinte marți măsuri de sprijin pentru sectoarele și profesiile cele mai afectate de măsurile de restricție.

Potrivit uniunii FIPE-Confcommercio, noile restricții vor costa industria restaurantelor aproximativ 2,7 miliarde de euro mai mult. Noul coronavirus a infectat peste 500.000 de persoane în Italia, dintre care peste 37.000 au murit.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook