Guvernul Noii Zeelande își taie salariile

Guvernul Noii Zeelande își taie salariile

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, spune că ea și cabinetul ei își vor reduce salarille cu 20% pentru următoarele 6 luni, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Suntem conștienți că cetățenii noștri care se bazează pe salarii, au acceptat scăderea veniturilor și chiar pierderea locurilor de muncă drept urmare a pandemiei de Covid-19”, a spus Ardern, astăzi, într-o conferință de presă. „Astăzi, pot confirma că atât eu, cât și miniștrii și șefii serviciilor publice, ne vom reduce salariile cu 20% pentru următoarele 6 luni.”

Noua Zeelandă a fost foarte apreciată pentru modul în care a acționat contra epidemiei. Ardern a închis granițele țării pe 19 martie și a anunțat o lună de izolare începând cu 23 martie, solicitând ca toți cei care nu lucrează în domenii esențiale să rămână acasă și să se poată deplasa doar la cumpărături de strictă necesitate.

S-a făcut o testare extinsă în toată țara, în urma căreia s-au înregistrat 1.386 de cazuri și numai 9 decese.

Însă Ardern a decis săptămâna trecută să înăsprească restricțiile la frontieră, toți neozeelandezii care sosesc în țară fiind obligați să stea două săptămâni în carantină instituționalizată, nu în izolare la domiciliu.

„În fața uneia din cele mai mari amenințări la adresa sănătății noastre din ultima sută de ani, am implementat cu calm un zid de apărare națională”, a spus Ardern. „Trebuia să luăm decizii care să ne ajute să ne protejăm unii pe alții. Și le-am luat. Și am salvat vieți. Însă nu vă relaxați, va fi un maraton.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook