Guvernul francez vrea să reducă perioada de carantină la 7 zile

Guvernul francez vrea să reducă perioada de carantină la 7 zile

Opinia experților guvernamentali, care nu a fost încă făcută publică, a fost transmisă autorităților: pledează pentru scurtarea duratei izolării de la 14 la 7 zile pentru bolnavi sau cazurile de contact. În zilele următoare ministrul Sănătății, Olivier Véran, ar trebui să anunțe această decizie. Sâmbătă, în cadrul unui interviu la BFM TV, a vorbit pe această temă: „Am cerut autorităților din domeniul medical să-mi dea o părere pentru a reduce această celebră carantină de 14 zile, care este probabil prea lungă.”. Pe de altă parte, nu este planificat ca aceasta să devină obligatorie, cum se procedează în unele țări, și se să efectueze controale la domiciliu.

Olivier Véran ceruse consiliului științific să analizeze strategia și metodele de izolare. Acestea sunt discutate de unii medici care consideră că timpul este prea lung. În Franța, chiar dacă nu există niciun indicator care să măsoare încălcările izolării voluntare, feedback-ul din partea echipelor de monitorizare a epidemiei și a agențiilor regionale de sănătate arată că un număr tot mai mare de oameni nu le respectă.

Reguli de carantină neclare

Obiectivul este de a face scutul anti-epidemic mai eficient, adică trio-ul „testare-monitorizare-izolare”. „Există posibilitati de îmbunătățire pentru a reduce epidemia.”, a spus un expert. Prima dificultate: regulile de carantină (Cine trebuie să se izoleze? Cum? De când?) sunt neclare în ochii publicului larg, probabil pentru că autoritățile au comunicat puțin despre acest subiect.

A doua problemă: cifrele bune de la începutul verii au redus percepția oamenilor despre pericol si prin urmare necesitatea de a rămâne acasă în cazul unui test pozitiv sau în așteptarea rezultatelor unei analize PCR. Chiar dacă unii s-au izolat degeaba, subliniază epidemiologul Martin Blachier, care avertizează despre „carantinarea inutilă”: „Înseamnă că oamenii sunt slab informați despre ceea ce este un contact riscant.”.

Cea mai mare posibilitate de transmitere este în primele cinci zile după apariția simptomelor

Pentru a justifica scurtarea carantinei, autoritățile sanitare evidențiază faptul că ultimele studii au demonstrat că riscul de transmitere a virusului este mai mic la sfârșitul celor două săptămâni. Dar este o astfel de evoluție cu adevărat relevantă din punct de vedere medical? Este această schimbare justificată în momentul în care directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor tocmai a avertizat statele membre ale Uniunii împotriva „riscurilor pe care și le-ar asuma dacă perioada de carantină ar fi mai scurtă.”?

„Da, trebuie să reducem durata izolării, comentează epidemiologul Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală din Geneva. Datele arată acum că cele mai multe contaminari se produc în primele 5 zile după apariția simptomelor. Cinci sau chiar șapte zile este un compromis pragmatic. Cu cât este mai scurtă, cu atât este mai ușor de tinut, cu atât este mai eficientă. Nu putem pretinde un risc zero, dar măsura ar fi mai bine acceptată social.„.

Cazurile de carantinare inutilă se înmulțesc

„Nu ar fi prudent să se introducă o perioadă de șapte zile, crede William Dab, fost ministru al Sănătății. Ne-am relaxa tocmai acum când circulația virală devine din nou foarte mare. Este un pariu care pare riscant. Dar dacă o astfel de decizie este justificată din motive economice, pentru că trebuie să găsim un echilibru echitabil între principiul precauției și viața socială, acest lucru ar putea fi înțeles. Atâta timp cât este dezbătut, explicat.”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook