Gripa, cel mai bun aliat împotriva Covid. Unii medicii susțin că o infecție respiratorie te protejează împotriva alteia, de același tip

Gripa, cel mai bun aliat împotriva Covid. Unii medicii susțin că o infecție respiratorie te protejează împotriva alteia, de același tip

Potrivit multor medici, o infecție respiratorie tinde să protejeze împotriva infecțiilor de același tip.

Confruntați cu Covid-19, cel mai bun aliat al nostru ar putea fi… o răceală. Cel puțin aceasta este speranța pe care unii cercetători o împărtășesc.

Sezonul de toamnă are obiceiul de a aduce infecții virale, începând cu gripa și gastroenterita. Dacă ar fi să credem ceea ce este încă doar o teorie foarte optimistă, aceste agresiuni virale ar putea concura cu noul coronavirus. Până la punctul, probabil, al reducerii sau întârzierii faimosului „al doilea val”.

„În mod tradițional, observăm că virușii se succed pe tot parcursul anului, mai degrabă decât coexistă, notează Benjamin Davido, specialist în boli infecțioase în Franța. Coronavirusul își va face loc în acest calendar sau se va suprapune peste el? Aceasta este întrebarea.”.

Specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Strasbourg (Bas-Rhin), Stéphane Gayet evocă o ipoteză „plauzibilă”. „La nivel individual, interferența imună a fost observată pentru prima dată în cazul rujeolei”, explică el. „S-a constatat că cei afectați nu au contractat alte virusuri.”.

Sistemul imunitar în alertă

Concret, odată ce sistemul imunitar este stimulat, corpul tinde să devină imun la alte virusuri timp de câteva săptămâni. Este în special cazul celor transmiși în același mod sau pe aceleași căi: în acest caz, o infecție respiratorie tinde să te protejeze împotriva altor infecții de același tip. Deci, potențial, și de Covid-19.

„Ar putea explica faptul de ce copiii mici, cu vârsta de până la 10 ani, par rezistenți la Covid-19″, adaugă Stéphane Gayet. „De la vârsta de doi ani, sistemul lor imunitar este permanent în alertă!”.

Unii medici subliniază că este extrem de rar să suferi atât de gripă, cât și, de exemplu, de gastroenterită. De aici și posibilitatea ca un virus să-l excludă temporar pe celălalt, în ciuda diferitelor moduri de transmitere.

La nivelul întregii societăți, ar putea sezonul rece să întârzie următorul vârf al epidemiei cu câteva luni? Numai următoarele săptămâni vor putea să răspundă. Cu atât mai mult cu cât toamna aduce o serie de schimbări de mediu care sunt favorabile coronavirusului, cum ar fi temperaturi mai scăzute și zile mai scurte.

„Prudența”

„Fără să fie alarmist” față de al doilea val, Thierry Prazuck, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului regional din Orléans (Loiret), este „extrem de precaut”. „Virusul bronșiolitei apare aproape în același timp cu epidemia de gripă”, a obiectat el. H1N1 al gripei coexistă cu virusul H3N2 și B al gripei și sunt caracterizate de aceleași simptome… „

Aceeași reticență afișează și Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase din Paris. „Înainte de acest an, nu am urmărit aproape niciodată un virus la fel de mult cum am făcut în cazul coronavirusului. Dacă am fi făcut acest lucru, am fi putut descoperi multe alte cazuri, în special asimptomatice, pe tot parcursul anului”. Inclusiv în perioade de coexistență cu alți viruși.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook