Grecii cu vârste peste 60 de ani care nu se vaccinează anti-Covid vor plăti 100 de euro lunar

Grecii cu vârste peste 60 de ani care nu se vaccinează anti-Covid vor plăti 100 de euro lunar
Premierul grec  Kyriakos Mitsotakis. Foto: AP

Grecia anunță că va face vaccinul împotriva Covid-19 obligatoriu pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, în încercarea de a bloca răspândirea SARS-CoV-2, care împovărează sistemul de sănătate. Autoritățile spun că persoanele care nu se conformează se vor confrunta cu o amendă lunară recurentă de 100 de euro, începând cu 16 ianuarie 2022.

Anunțul marchează o premieră la nivel european în ceea ce privește vizarea unui anumit grup de vârstă. Alte țări fac vaccinurile obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte categorii de risc.

Premierul Kyriakos Mitsotakis spune că a fost inițial împotriva deciziei, dar este necesar să protejeze mai mult de jumătate de milion de vârstnici greci care nu au reușit să obțină vaccinul.

„Este prețul pe care-l plătim pentru sănătate”, a declarat el.

Aproximativ 63% din populația de 11 milioane a Greciei este complet vaccinată. Datele Ministerului Sănătății arată că există 520.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care nu au primit vaccinul anti-Covid.

„Ne concentrăm eforturile pe protecția concetățenilor noștri și, din acest motiv, vaccinarea acestora va fi obligatorie de acum înainte”.

Syriza, principalul partid de opoziție din Grecia, a criticat măsurile, pe care le consideră punitive și excesive din punct de vedere financiar.

Mitsotakis nu a specificat cum va fi aplicată măsura. O amendă de 100 de euro reprezintă o parte considerabilă din pensia medie lunară de 730 de euro.

„Mă doare (că trebuie să iau această decizie), dar simt o responsabilitate în a fi alături de cei vulnerabili, chiar dacă, pe moment, le va displace”, adaugă el.

Persoanele nevaccinate nu au acces în spații interioare, inclusiv restaurante, cinematografe, muzee și săli de sport, deoarece cazurile zilnice de Covid-19 au atins niveluri record.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook