Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani| Cum a cucerit „regele naiului” lumea cinematografică internațională

6 aprilie| Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani, din care mai mult de 55 au fost dedicați unei cariere excepționale. Aproximativ 300 de lucrări compuse, mai mult de 190 de albume înregistrate și 120 de milioane vândute. Dar și 120 de discuri de aur și platină. De altfel, singurul artist european căruia i-au fost acordate două discuri de aur în Statele Unite.

În plus, naistul Gheorghe Zamfir apare pe soundtrack-ul mai multor capodopere cinematografice, europene și americane.

În 1972, apare pe coloana sonoră a comediei franceze Le Grand Blond avec une chaussure noire, cu Pierre Richard. Muzica filmului recompensat cu Ursul de Argint la Berlinale este orchestrată de un alt român, violonistul și compozitorul Vladimir Cosma, unul dintre cei mai celebri autori de muzică de film din Franța.

În 1974, Zamfir și Cosma colaborează din nou pentru Le retour du Grand Blond, continuarea filmului din 1972:

Iată cum povestește Gheorghe Zamfir cum a ajuns să cânte în filmul lui Sergio Leone, Once upon a time in America din 1984:

„1987. Roma mă solicită prin Ennio Morricone și Sergio Leone pentru a înregistra tema principală la filmul care avea să facă turul lumii, ca o capodoperă a cinematografiei: „Once upon a time in America”. Experiența a fost unică, participarea naiului în desfășurarea acțiunii fiind majoră, creând impactul pe care realizatorii mizau”.

În 2003, Quentin Tarantino alege o bucată celebră interpretată de Gheorghe Zamfir, Lonley Shepard, pentru coloana sonoră a producției sale, Kill Bill. Vol.1.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook