Fumul incendiilor din California a ajuns până la Paris, la 10.000 de km distanță

Fumul incendiilor din California a ajuns până la Paris, la 10.000 de km distanță

California este departe, dar nu suficient pentru ca Parisul să scape de fumul incendiilor care o devastează. Vineri, 11 septembrie, cerul capitalei Franței a avut o culoare lăptoasă. Din cauza incendiilor care au devastat coasta de vest a Statelor Unite, la aproape 10.000 de kilometri distanță.

Guillaume Séchet, meteorolog intervievat de Le Parisien, a observat fenomenul din partea de nord a Franței. Pe Twitter, el a postat o hartă care arată traiectoria fumului provocat de incendiile americane și cum migrează spre Europa. A fost transportat „prin curenți de aer ascendenți”, ceea ce l-a făcut să traverseze Atlanticul pentru a ajunge în cele din urmă în Marea Britanie și Franța.

Poate părea surprinzător faptul că un astfel de eveniment îndepărtat ar putea avea un impact asupra cerului parizian, dar, după cum amintește Guillaume Séchet, se întâmplă uneori să „găsim nisip din Sahara depus pe capota mașinilor din Europa”. Cele două fenomene se bazează pe același proces, datorită „curenților puternici”.

Nord-vestul Californiei a fost devastat de incendii începând cu 17 august. Cel mai mare incendiu pe care statul american l-a cunoscut vreodată, numit „August Complex Fire”, este de fapt format din 37 de incendii diferite. Pagubele au atins o scară fără precedent, cu peste 190.000 de hectare arse.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook