Franța| Rata mortalității legată de Covid-19 „este supraestimată”

Franța| Rata mortalității legată de Covid-19 „este supraestimată”

Este încă prea devreme pentru a evalua numărul exact al deceselor cauzate de epidemia Covid-19 în Franța, în special din cauza incertitudinilor legate de decesele petrecute la domiciliu, avertizează Santé Publique France.

„Numărul de decese asociate direct cu epidemia Covid-19 nu poate fi determinat cu exactitate în acest stadiu”, concluzionează agenția de sănătate într-un studiu privind supravegherea mortalității din Franța, între 2 martie și 31 mai.

În această perioadă, 18.861 de decese în spitale și 10.335 de decese în casele de îngrijire medicală și instituțiile medicale sociale au fost contabilizate oficial ca fiind legate de coronavirus, în total 29.186 (cifra a depășit de atunci 30.000). Dar direcția de sănătate publică subliniază că această evaluare „este probabil să fie supraestimată”, deoarece unele decese din casele de îngrijire medicală erau doar „suspectate de Covid-19”. În absența testelor PCR sistematice, unele decese au fost probabil asociate greșit cu Covid-19”, consideră studiul.

Autorii acestuia au analizat, de asemenea, cifrele mortalității privind toate cauzele deceselor, pentru a estima „excesul de mortalitate” care poate fi atribuit epidemiei în aceste trei luni. „Între 2 martie și 31 mai 2020, pe teritoriul național au fost estimate puțin peste 175.800 de decese din toate cauzele. Acest număr este cu 25.030 mai mare decât numărul preconizat de decese, estimat din observațiile anilor precedenți”. Însă: estimarea numărului preconizat de decese este, de asemenea, greu de stabilit, avertizează cercetătorii, deoarece „perioada epidemică a produs mai multe efecte simultane” asupra mortalității, greu de cuantificat.

La creșterea mortalității legate direct de epidemie s-a adăugat, de fapt, o creștere rezultată din „decalajul privind îngrijirile medicale”, „în contextul consecințelor economice asupra sănătății și al izolării persoanelor fragile și vârstnice ”.

Dar această perioadă a determinat, de asemenea, o scădere a mortalității din cauza reducerii călătoriilor și a activităților în timpul izolării (accidente rutiere, accidente de muncă etc.) „Numai datele exhaustive despre cauzele medicale ale decesului, colectate din toate certificatele de deces, electronice și pe hârtie, vor face posibilă cuantificarea cu exactitate a excesului de mortalitate asociată epidemiei „, estimează Sante Publique France, precizând că a colecta și prelucra certificatele de deces pe hârtie „necesită câteva luni” și că „nu pot fi analizate înainte de sfârșitul anului 2020”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook