Franța| Micii comercianți se revoltă și plănuiesc să încalce regulile, în masă. „Toată lumea să redeschidă. Poliția nu are ce să ne facă”

Franța| Micii comercianți se revoltă și plănuiesc să încalce regulile, în masă. „Toată lumea să redeschidă. Poliția nu are ce să ne facă”

Închiderea forțată a micilor magazine, baruri și restaurante generează reacții din ce în ce mai violente. Unii spun că nu vor să se mai supună regulilor și că vor redeschide la începutul lunii viitoare, indiferent de decizia guvernului.

Furia se intensifică în rândul micilor comercianți și a propietarilor de restaurante. Forțați să închidă din cauza restricțiilor împotriva epidemiei Covid-19, unii nu mai văd sfârșitul acestei perioade. Conform informațiilor din ziarul Le Point, restaurantele din Franța vor rămâne închise până pe 15 ianuarie sau chiar 1 februarie 2021. Ideea unei rebeliuni își face deja apariția. „Dacă toată lumea redeschide, poliția nu va putea controla fiecare comerciant”, spune patronul unui salon de înfrumusețare pentru Europe 1. „Noi vom fi uniți, dacă există o închidere administrativă ne vom organiza, dar toată lumea trebuie să redeschidă”.

Respectarea interdicției nu mai este deloc tabu în rândul comercianților independenți. „Există forță în unitate, trebuie să deschidem cu toții! Nu ar fi civic, dar nu văd de ce alte magazine, alte supermarketuri au dreptul să funcționeze”, spune Constance, managerul unui magazin de decorațiuni.

Perspectiva unei date de redeschidere?

Pentru restaurante, situația este și mai gravă. Primiți duminică într-o ședință de guvern, reprezentanții sectorului HoReCa cred că o redeschidere nu va avea loc mai devreme de jumătatea lunii ianuarie. La rândul său, Ministerul Economiei refuză să confirme și asigură că nu a fost încă stabilită o dată.

Cu toate acestea, pentru Marie-Pierre Bouvier, managerul unui restaurant din Drôme, aceasta este prioritatea maximă. „O dată la două săptămâni, așteptăm știrile guvernului și de fiecare dată ni se spune că decizia este amânată. Dacă ni s-ar da cu precizie o dată… bine. Dar cum nu știm, chiar ne simțim lăsați în urmă”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook