Franța înăsprește restricțiile. Deplasările sunt interzise după ora 18:00

Franța înăsprește restricțiile. Deplasările sunt interzise după ora 18:00

Restricțiile legate de pandemia Covid-19 se vor înăspri, după cum a anunțat premierul Jean Castex joi seară. Stingerea începe la ora 18:00 și se aplică în toate regiunile din Franța, începând de sâmbătă, 16 ianuarie, pentru „cel puțin 15 zile”. „Cu excepții legate de serviciile publice, toate spațiile, magazinele sau localurile vor fi închise la ora 18:00.

Toți călătorii care sosesc în Franța dintr-o țară din afara UE au nevoie de un test Covid-19 negativ. Ei trebuie, de asemenea, să „semneze o declarație prin care să se angajeze să intre în izolare timp de șapte zile, odată ce vor ajunge în Franța, apoi să repete un al doilea test PCR, la final”.

De pe 25 ianuarie, studenții din primul an vor putea participa la seminarii față în față, prin rotație, deoarece grupele vor fi împărțite în două. Această măsură va fi apoi extinsă, „dacă situația de sănătate o permite, la studenții de la alte niveluri.

Școlile rămân deschise, dar un protocol de sănătate consolidat va fi aplicat în cantinele școlare. Se suspendă activitățile sportive școlare în interior.

Premierul consideră că situația epidemică este „sub control”, dar „fragilă” în Franța, îngrijorându-se de „apariția unor noi tulpini mai contagioase” ale coronavirusului.

El precizează că nicio regiune nu are o rată de incidență mai mică de 50 la 100.000 de locuitori, ceea ce corespunde pragului de alertă.

„Primele date disponibile pentru noi arată că am reușit să petrecem sărbătorile de la sfârșitul anului fără a crea un focar epidemic”, spune el, menționând totuși că Franța a rămas „pe un platou înalt, cu o medie săptămânală care fluctuează în jurul cifrei de 16.000 de contaminări pe zi”. Și, în cazul unei „deteriorări puternice a epidemiei” în zilele următoare, premierul a avertizat că o nouă izolare va fi aplicată „fără întârziere”.

Sursa: France 3

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook