Franța| Consiliul Constituțional decide că permisul de sănătate și vaccinarea personalului medical sunt constituționale

Franța| Consiliul Constituțional decide că permisul de sănătate și vaccinarea personalului medical sunt constituționale

Proiectul de lege care vizează combaterea epidemiei Covid-19 a fost aprobat joi, 5 august, de către Consiliul Constituțional – cu excepția măsurii de izolare obligatorie. Decizia a fost prezentată la sfârșitul după-amiezii și condiționează punerea în aplicare a strategiei guvernamentale.

„Legiuitorul a avut obiectivul de a urmări valoarea constituțională a protecției sănătății”, notează membrii consiliului legat de permisul de sănătate și vaccinarea personalului medical. Judecătorii constituționali, totuși, au considerat că izolarea obligatorie a pacienților timp de 10 zile nu este „necesară, adecvată sau proporțională” și constituie privare de libertate.

Permisul de sănătate a fost validat și pentru pacienții care nu au o urgență în instituțiile de sănătate și casele de bătrâni, atât timp cât nu „împiedică accesul la îngrijire”. Decizia va fi lăsată „la discreția personalului medical”. De asemenea, Consiliul nu constată nicio eroare în ceea ce privește obligația de vaccinare pentru personalul medical și alte profesii în contact cu persoanele cu risc.

Permisul de sănătate, validat pentru centre comerciale, cafenele și restaurante

Consiliul Constituțional a validat și utilizarea permisului de sănătate pentru a avea acces în anumite centre comerciale „dincolo de un anumit prag definit prin decret” și dacă „gravitatea riscului de contaminare” la nivelul unui departament o justifică. Autoritatea prefecturală va putea astfel să solicite permisul de sănătate în magazine și centre comerciale, garantând în același timp „accesul oamenilor la bunuri și servicii esențiale, precum și la mijloacele de transport”. Guvernul vrea să aplice măsura de luni, 9 august.

Permisul de sănătate poate fi necesar și în cafenele și restaurante de luni, inclusiv pe terasă. Membrii consiliului au considerat că introducerea sa pentru activități de agrement este justificată. Permisul se va aplica și în anumite centre comerciale și magazine, conform unei liste care rămâne de definit de prefecți.

Rezilierea contractului de muncă, respinsa

Dispozițiile legii sănătății care prevăd că un contract temporar poate fi reziliat „înainte de termen” de către angajator pentru lipsa permisului de sănătate, au fost, pe de altă parte, respinse. Consiliul a aprobat procedura de suspendare a contractului de muncă fără salariu.

Permisul de sănătate – certificatul de vaccinare, testul negativ sau certificatul de vindecare -, contestat de mai multe grupuri politice este, de asemenea, contestat prin demonstrații organizate în ultima lună în fiecare sâmbătă.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook