Francezii actualizează lista comorbidităților Covid-19: pacienții cu boli hepatice, tulburări psihice sau AVC au acces prioritar la asistență medicală

Francezii actualizează lista comorbidităților Covid-19: pacienții cu boli hepatice, tulburări psihice sau AVC au acces prioritar la asistență medicală

Nu doar vârsta reprezintă un risc de vulnerabilitate la Covid-19. Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța își actualizează în mod regulat lista de comorbidități care prezintă „risc ridicat de deces”. Pacienții care prezintă astfel de afecțiuni ar trebui să beneficieze de acces prioritar la asistența medicală Covid-19 și implicit la vaccinuri. În versiunea actualizată a listei, HAS adaugă patru: boli hepatice cronice – în special ciroză -, tulburări psihice, demență. Persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral sunt incluse, de asemenea, pe listă.

Schizofrenie, tulburare bipolară și factori de depresie

În ceea ce privește tulburările psihice, președintele comisiei tehnice pentru vaccinări a precizat că acestea „reies foarte clar din studiul Epi-Phare [privind factorii de risc]”. Acestea sunt, a detaliat ea, în principal „schizofrenie, tulburare bipolară și factori de depresie”.

HAS, al cărui obiectiv este „de a accelera vaccinarea cetățenilor vulnerabili” și raportează actualizarea „recomandărilor sale în lumina noilor date științifice disponibile”, a adăugat încă o categorie, identificând, printre comorbiditățile deja enumerate, „patologii cu un risc foarte mare de deces, care justifică prioritizarea indiferent de vârstă”. Se referă la persoanele cu sindrom Down, la cei care au primit un transplant de organe, precum și la persoanele cu insuficiență renală.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook