Fostul șef al unui conglomerat financiar din China, condamnat la moarte pentru „corupție și bigamie”

Fostul șef al unui conglomerat financiar din China, condamnat la moarte pentru „corupție și bigamie”

Fostul șef al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat la moarte pentru „corupție și bigamie”, anunță justiția chineză.

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare de 215 milioane de euro. Sumele au fost „extrem de mari, circumstanțele deosebit de grave și faptele rău intenționate”, arată instanța din Tianjin în motivarea sa.

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat și de bigamie, „trăind mult timp cu alte femei”, în afara căsătoriei sale, cu care a avut copii nelegitimi. În ianuarie 2020, el a făcut o confesiune la televiziunea publică CCTV.

Imaginile unui apartament din Beijing, despre care se crede că aparține lui Xiaomin, cu seifuri și dulapuri pline cu pachete de bani, au fost apoi lansate în online. Lai Xiaomin a asigurat că nu „a cheltuit niciun ban”. „Nu am îndrăznit să cheltuiesc” banii, a spus el. Imaginile arată și mașini de lux sau lingouri de aur pe care Lai le-ar fi acceptat drept mită.

China a lansat o campanie agresivă anticorupție în 2012, după ce președintele chinez Xi Jinping a preluat funcția de șef al Partidului Comunist Chinez (PCC). De atunci, peste un milion și jumătate de cadre PCC au fost sancționate. Asociațiile pentru drepturile omului acuză practica „mărturisilor televizate” din China, pe care le consideră adesea obținute prin tortură sau șantaj.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook