Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțare ilegală a campaniei electorale din 2012

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțare ilegală a campaniei electorale din 2012

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale eșuate din 2012, în urma căreia nu a reușit să mai obțină încă un mandat în fruntea statului. Este al doilea verdict pe care justiția din Franța îl dă împotriva lui Sarkozy de la începutul anului. Instanța nu s-a pronunțat cu privire la durata pedepsei cu închisoarea, deocamdată.

Procurorii cer ca fostul președinte, în vârstă de 66 de ani, să fie condamnat la un an de închisoare, din care șase luni să fie executate cu suspendare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată într-o instanță superioară.

Partidul conservator al lui Sarkozy a cheltuit aproape dublul sumei limită permise de lege pentru campania electorală (22,5 milioane de euro) pentru a atrage votanți, apoi a angajat o agenție de relații publice pentru a ascunde costurile.

Sarkozy se declară nevinovat și pretinde că nu a fost implicat în partea logistică a campaniei și nu cunoaște modul în care au fost cheltuiți banii.

În luna martie, fostul președinte a fost găsit vinovat într-un dosar de corupție, sub învinuirea că a mituit un judecător pentru a obține informații confidențiale legate de un proces. A negat și acele acuzații, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare – dintre care doi cu suspendare. Nu a început ispășirea pedepsei, deoarece a făcut apel la decizia instanței.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook