Formele grave de Covid pot duce la îmbătrânirea creierului cu 10 ani, arată un studiu realizat pe 84.000 de pacienți

Formele grave de Covid pot duce la îmbătrânirea creierului cu 10 ani, arată un studiu realizat pe 84.000 de pacienți

Potrivit unui studiu, Covid-19 poate avea un impact semnificativ asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infectare fiind asociate cu declinul mintal, echivalentul îmbătrânirii creierului cu 10 ani.

Un studiu pe 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat că infectarea cu coronavirus a fost asociată cu deficite cognitive semnificative ce au durat mai multe luni de zile, în unele cazuri severe. „Analizele noastre sunt în concordanță cu opinia că Covid-19 are consecințe cognitive cronice”, au scris cercetătorii într-un raport.

„Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu aveau simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”. Testele cognitive măsoară cât de bine creierul îndeplinește sarcinile – de exemplu, memorarea cuvintelor sau potrivirea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt adesea folosite pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și pot ajuta medicii să evalueze tulburările cerebrale tranzitorii.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook