Focar epidemic în Asia| India, Cambodgia, Thailanda și Japonia, afectate de un nou val Covid. „Suntem la un pas de moarte”

Focar epidemic în Asia| India, Cambodgia, Thailanda și Japonia, afectate de un nou val Covid. „Suntem la un pas de moarte”

Epidemia ia amploare în unele țări asiatice. În timp ce China a primit spectatori la meciul de deschidere al Campionatului Național de Fotbal, unii dintre vecinii săi sunt nevoiți să întărească măsurile. India se confruntă cu un val fără precedent, care îi obligă pe locuitorii din New Delhi să intre din nou în izolare. Noi restricții au fost decretate la sfârșitul săptămânii trecute în Cambodgia și Thailanda, care, potrivit autorităților, înregistrează creșteri ale numărului de noi cazuri zilnice. Cu mai puțin de 100 de zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, autoritățile locale din zonele metropolitane Tokyo și Osaka planifică o a treia stare de urgență, pentru a opri un nou val epidemic în Japonia.

New Delhi lasă cortina

De la începutul lunii, un al doilea val devastator lovește India. Numărul de noi cazuri și decese a atins niveluri fără precedent: începând cu 15 aprilie, au fost înregistrate peste 200.000 de cazuri noi în fiecare zi. O cifră de două ori mai mare decât cea înregistrată la apogeul primului val, de la mijlocul lunii septembrie. O dublă mutație în genomul virusului, potențial mai periculoasă, ajută la explicarea acestui focar epidemic.

De câteva săptămâni, nunțile sau întrunirile politice și religioase au fost reluate, cu sprijinul unei clase politice optimiste. Dar, începând de luni, cei 20 de milioane de locuitori ai capitalei sunt din nou carantinați, restaurantele, centrele comerciale și sălile de sport sunt închise. Autoritățile din New Delhi, care indică o rată de pozitivitate de 30% conform The Times of India, vor să reducă presiunea asupra spitalelor. „Sistemul de sănătate din Delhi se află în pragul colapsului. Situația este gravă, a declarat șeful guvernului local, Arvind Kejriwal. Dacă nu impunem carantina acum, ne vom confrunta cu o catastrofă și mai mare”.

Baruri, restaurante și saloane de masaj închise în Thailanda

În ultimele zece zile, numărul total de infectări din Thailanda a crescut de la 29.900 la peste 40.500, potrivit AFP. Țara are o medie de 1.390 de cazuri noi în ultimele 7 zile, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins, comparativ cu mai puțin de 100 la începutul acestei luni. Duminică s-au impus restricții. Barurile, restaurantele, cluburile de karaoke și saloanele de masaj sunt închise.

Cambodgia, „la un pas de moarte”, potrivit premierului

Cambodgia se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri noi, spun autoritățile. Relativ ferită până acum, deși testele insuficiente fac dificilă evaluarea precisă, un grup din rândul comunității chineze expatriate a declanșat o explozie de cazuri la sfârșitul lunii februarie, potrivit AFP. „Suntem la un pas de moarte. Dacă nu ne unim, ne îndreptăm spre moartea reală”, a declarat premierul Hun Sen, îndemnând populația să respecte restricțiile. Capitala și orașul vecin Ta Khmau au fost carantinate începând de miercuri, pentru două săptămâni.

Japonia este pregătită pentru a treia stare de urgență 

În Japonia, numărul de noi cazuri zilnice crește din nou. De duminică, țara a înregistrat peste 4.000 de cazuri noi, un nivel care nu a mai fost atins de la sfârșitul lunii ianuarie. Luni, guvernatorul din Osaka a cerut guvernului central să pună în aplicare o a treia stare de urgență, relatează The Asahi Shibun. „Va trebui să cerem suspendarea activităților, închiderea magazinelor universale, a parcurilor de distracții și a centrelor comerciale”, a declarat guvernatorul Prefecturii Osaka, Hirofumi Yoshimura. O cerere care urmează să fie făcută și de metropola Tokyo, unde restaurantele au fost deja rugate să închidă. Deși numărul infectărilor rămâne mult mai mic decât în ​​țările europene, miza este mare pentru arhipelagul care se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice, deja amânate anul trecut. Ceremonia de deschidere este programată în mai puțin de 100 de zile.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook