Evoluția bolii Covid și etapa în care este necesar să obții tratament de specialitate. Explicația medicului infecționist Ion Alexie

Virusul SARS-Cov-2 acționează în mod diferit, în funcție de răspunsul imunitar al fiecărui organism în parte și de eventualele afecțiuni anterioare. Unii pacienți pot dezvolta doar forme ușoare ale bolii Covid și nu au nevoie de asistență medicală de specialitate. În alte cazuri, boala se poate agrava și tratamentul administrat la domiciliu nu mai este suficient. Medicul infecționist Ion Alexie definește cele cinci etape ale Covid și explică modul în care identifici momentul în care ai nevoie de intervenția unui medic.

Cele cinci forme ale Covid se derulează pe măsură ce se face trecerea de la faza de multiplicare virală spre faza inflamatorie. Unii pacienți neutralizează virusul înainte de a ajunge în faza inflamatorie. „În general, boala începe cu faza virală [..] în timpul formei moderate, începe și faza inflamatorie, care este cea mai importantă și cea care omoară cei mai mulți oameni. Faza inflamatorie începe în perioada în care pacienții încă se simt destul de bine, dar sunt foarte bolnavi”, spune Alexie.

Este de importanță majoră pentru bolnavii de Covid să dețină un pulsoximetru, aparat ce se găsește în farmacii la prețuri accesibile și care măsoară saturația oxigenului din sânge. În faza asimptomatică, ușoară și moderată, când simptome ca febra, tusea, durerile de cap sunt prezente, saturația este totuși mai mare sau egală cu 94%.

Pacienții care dezvoltă apoi o formă severă vor avea saturația sub nivelul precizat și acesta este momentul în care este necesară intervenția medicului și probabil spitalizarea, pentru că starea de sănătate se deteriorează rapid, „pacienții intră în insuficiență respiratorie, ajung pe ventilatoare la terapie intensivă, unora le cedează organele, ficatul rinichii și mulți mor”.

„Cea mai mare problemă care există este această fază de care trebuie să știți toți (severă n.r). Trebuie să vă măsurați oxigenarea, în momentul în care aveți constant sub 94% trebuie neapărat să discutați cu doctorii dumneavoastră și să vedeți dacă trebuie să vă internați”, atenționează medicul Alexie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook