Europa va dobândi imunitate colectivă prin vaccinare la finalul lunii iunie, anunță Comisia Europeană

Europa va dobândi imunitate colectivă prin vaccinare la finalul lunii iunie, anunță Comisia Europeană
Foto: Coadă la un centru de vaccinare din Berlin, Germania. Sursa: AP

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene vor avea suficiente doze de vaccinuri Covid-19 pentru a imuniza mare parte din populație lor până la sfârșitul lunii iunie, informează agenția Bloomberg citând o notă internă a Comisiei Europene. Thierry Breton, comisarul european pentru industrie responsabil cu implementarea campaniei de vaccinare, menționase până acum mijlocul lunii iulie ca moment în care s-au putea atinge imunitatea colectivă prin inocularea a aproximativ 450 de milioane de europeni.

Conform proiecțiilor executivului european, care estimează numărul de doze disponibile fiecărui stat membru până la sfârșitul lunii iunie, Germania, Spania, Franța, Italia și Olanda vor ajunge să fi vaccinat mai mult de 55 % din populația lor până la sfârșitul primului semestru.

Europa de Est, în urma plutonului

Țările din Europa de Est – inclusiv Austria, Bulgaria, Croația, Cehia și Slovacia – sunt așteptate să îndeplinească obiectivul de imunitate colectivă puțin mai târziu, în timp ce altele, cum ar fi Danemarca sau Malta, ar trebui să realizeze acest lucru mult mai devreme.

Campaniile de vaccinare sunt gestionate la nivelul fiecărui stat membru, chiar dacă achiziționarea vaccinurilor a fost coordonată la nivelul Comisiei.

UE a declarat în numeroase ocazii că livrările de vaccinuri vor urca la aproximativ 360 de milioane de doze în al doilea trimestru, comparativ cu puțin peste 100 de milioane în primele trei luni ale anului. Ar fi suficient pentru a atinge obiectivul de a imuniza cel puțin 70% din populația adultă a Europei în această vară.

UE intenționează pentru perioada aprilie-iunie să livreze 55 de milioane de doze ale vaccinului cu doză unică dezvoltat de Johnson & Johnson și 300 de milioane de doze produse de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna.

După un început lent, în special legat de problemele de aprovizionare, dar și de preocupările legate de siguranța și eficacitatea vaccinului AstraZeneca, campania de vaccinare s-a accelerat în Europa la sfârșitul lunii martie.

Sursa: La Tribune

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook