Europa| 71 de decese au fost raportate în urma vaccinării, de la începutul campaniei. Majoritatea aveau peste 75 de ani

Europa| 71 de decese au fost raportate în urma vaccinării, de la începutul campaniei. Majoritatea aveau peste 75 de ani

Campania de vaccinare a debutat la aceeași dată în majoritatea țărilor europene, pe 27 decembrie, cu excepția Regatului Unit, care a avut un ușor avans. 71 de pacienți au decedat la scurt timp după vaccinare, cazuri raportate în țări ca Marea Britanie, Germania, Norvegia sau Danemarca. Aproape toți aveau peste 75 de ani.

În Franța, țară în care campania se desfășoară anevoios, din cauza reticenței cetățenilor privind vaccinarea, au fost raportate 139 de reacții adverse grave sau neașteptate. Ministerul Sănătății anunță că 5 persoane au murit după ce au primit vaccinul produs de Pfizer/BioNTech.

Decesul poate fi cauzat de reacțiile adverse grave ale vaccinului. Trei cazuri au fost înregistrate de centrul regional de farmacovigilanță din Nancy, unul la Tours și ultimul la Montpellier. Este vorba de persoane cu vârsta de peste 75 de ani, care sufereau de comorbidități, potrivit Ministerului Sănătății.

În vizită la Nancy, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a declarat că respectivii „ar fi putut deceda în zilele următoare, chiar dacă nu erau vaccinați și că nu au prezentat reacții alergice după vaccinare”.

„În căminele de bătrâni ne adresăm persoanelor care, prin definiție, sunt foarte fragile, adesea cu multe boli – în aceste cazuri cauzele de deces pot fi complet independente de Covid-19”, adaugă Véran.

În concluzie: „Există, evident, în contextul monitorizării farmacovigilenței, studii care sunt efectuate de autoritățile sanitare, împreună cu medicii, pentru a stabili dacă există o legătură sau nu cu vaccinarea sau dacă pur și simplu coincide cu o perioadă nefericită”.

Sursa: France Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook