Elogiul lui Emmanuel Macron pentru „Dumnezeul” Diego Maradona

Elogiul lui Emmanuel Macron pentru „Dumnezeul” Diego Maradona

Durerea unui băiețel care vede cum dispare un idol. Așa putem interpreta textul publicat miercuri seara, 25 noiembrie de Palatul Elysee. Președinția Franței a emis o declarație în memoria lui Diego Armando Maradona, care a murit la vârsta de 60 de ani. Un text neconvențional, pasionat și chiar uneori foarte personal de la Emmanuel Macron.

„Președintele Republicii salută acest suveran incontestabil al balonului rotund pe care francezii l-au iubit atât de mult”. Mai presus de toate, Emmanuel Macron, copilul de opt ani și jumătate la momentul legendarei Cupe Mondiale din 1986, în care Diego Maradona a condus Argentina la titlul suprem, pare să se dezvăluie.

„Pentru toți cei care și-au economisit banii de buzunar pentru a termina în cele din urmă albumul Panini Mexic 1986 cu abtibildul său”. Macron se gândește și la cei „care au încercat să negocieze cu nevasta pentru a-și boteza fiul Diego” și mai general pentru „toți iubitorii de fotbal”. Elogiul se termină cu un „Diego se queda”, în limba spaniolă, care înseamnă că, deși a plecat, geniul argentinian va rămâne pentru totdeauna.

Cel mai bun jucător din istorie? „Dovezi dureroase”

Înțelegem pe parcursul declarației prezidențiale că în dezbaterea despre care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile, între Pelé și Maradona (cărora francezii îi alătura ocazional pe Michel Platini și Zinédine Zidane), președinția Franței a decis în favoarea argentinianului.

„Mâna lui Dumnezeu a pus un geniu al fotbalului pe Pământ. Ea ni l-a luat înapoi, cu un dribling neprevăzut, care ne-a înșelat toate apărările. Dorea, prin acest gest, să rezolve dezbaterea secolului: este Diego Maradona cel mai mare fotbalist din toate timpurile? Lacrimile a milioane de orfani îi răspund astăzi cu dovezi dureroase”.

Textul este presărat cu mai multe calificative, unele mai admirative decât celelalte: „diamant”, „jucător somptuos și imprevizibil”, „dansator cu crampoane, nu chiar un atlet, mai degrabă un artist” care „a întruchipat magia jocului”… În încheiere:„ A existat un rege Pelé, acum există un Dumnezeu Diego”.

Textul integral aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook