Doza trei a vaccinului anti-Covid oferă o protecție mai îndelungată față de programul cu două doze, arată un nou studiu

Doza trei a vaccinului anti-Covid oferă o protecție mai îndelungată față de programul cu două doze, arată un nou studiu

Protecția împotriva Covid-19 oferită de un vaccin ARNm – fie Moderna, fie Pfizer/BioNTech – poate dura mai mult după doza de rapel decât după regimul inițial cu două injecții, susțin cercetătorii, pe baza rezultatelor obținute în urma unui studiu de mici dimensiuni.

Ei au măsurat răspunsul imun înainte și după rapel la 33 de adulți sănătoși, de vârstă mijlocie, care au primit a doua doză cu aproximativ nouă luni mai devreme. Înainte de rapel, anticorpii erau la un nivel de aproximativ 10 ori mai mic față de momentul de după doza doi.

La 6 până la 10 zile după rapel, nivelurile de anticorpi au crescut de 25 de ori și au fost de cinci ori mai mari decât după două doze de vaccin, potrivit unui raport postat pe medRxiv, înainte de evaluarea unor experți independenți.

În cazul voluntarilor care au avut Covid-19 înainte de a fi vaccinați, nivelurile de anticorpi după rapel au fost de 50 de ori mai mari decât după vindecare. „Deoarece nivelurile de anticorpi sunt atât de robuste, rapelul ar putea să ofere o protecție de mai lungă durată față de cea observată după primele două doze de vaccin”, spune coautorul studiului, Alexis Demonbreun, de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook