Două teste simple care arată dacă disconfortul tău respirator e cauzat de Covid-19

Două teste simple care arată dacă disconfortul tău respirator e cauzat de Covid-19

Este unul dintre cele mai frecvente simptome ale coronavirusului și cel care îi îngrijorează cel mai mult pe oameni: dificultățile de respirație. Mai mult sau mai puțin acute, în funcție de caz, nu întotdeauna provoacă îngrijorare. Dar când trebuie să mergi la medic sau să suni la urgențe? Doctorul Jimmy Mohamed, medic și editorialist pentru Europa 1, explică două teste simple de făcut acasă.

Măsurați-vă ritmul respirator

Puteți măsura mai întâi ritmul respirator, care înseamna numărul de respirații pe care le faci într-un minut. Inhalează, apoi expiră și numără ciclurile dintr-un minut. Dacă depășești 20 de cicluri pe minut, te afli în „polipnee” și trebuie să contactezi imediat un medic pentru a-ți evalua situația.

Cea mai bună metodă de a-ți calcula ritmul respirator este atunci când altcineva face numărătoarea. Altfel, te vei concentra mai mult asupra respirației și riști să pierzi firul.

Calculați scorul Roth

Cealaltă modalitate este să calculul scorului Roth. Pentru asta, trebuie să inspiri adânc, apoi să numeri de la 1 la 30, în mod clar, dar rapid. Două repere sunt importante: cât de mult ai reușit să numeri și cât a timp durat.

Dacă reușești să numeri cel mult până la 10 sau dacă a trebuit să inspiri din nou mai devreme de 7 secunde, înseamnă că nivelul de oxigen din sânge este sub 95%.

Dacă nu poți număra până la 7 sau dacă trebuie să respiri din nou după 5 secunde, înseamnă că nivelul de oxigen este sub 90%. În această situație, trebuie să contactezi serviciul de urgență.

Sursa: Europe1

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook