Două noi mutații ale coronavirusului au fost descoperite în Norvegia

Două noi mutații ale coronavirusului au fost descoperite în Norvegia

Două tulpini noi ale coronavirusului Sars-CoV-2 au apărut în Norvegia, diferite de cele detectate până acum pe teritoriul nordicilor. Autoritatea sanitară FHI investighează dacă aceste variante pot fi mai contagioase și dacă se pot răspândi cu o mai mare rapiditate.

Șeful departamentului anti-Covid, Line Vold, a declarat radioului norvegian NRK că analiza materialului genetic a arătat că cele două tipuri sunt foarte asemănătoare. Prima variantă, care a circulat deja în Australia și alte țări europene, s-a răspândit, conform raportului, într-un autobuz cu vârstnici care făcuseră un tur al Norvegiei în septembrie. 36 din cei 40 de pasageri au fost infectați, iar un total de 100 de focare în diferite locații sunt asociate cu această călătorie cu autobuzul. Nu au fost cazuri grave, care să le pună viața în pericol celor infectați. Pacienții sunt sub observație, într-un proiect de cercetare care va dura șase luni.

„Considerăm că este o variantă mai contagioasă a virusului care se afla în autobuz”, a spus medicul Heidi Syre, care conduce proiectul de cercetare.

Cea de-a doua variantă a fost observată până acum în două locuri, potrivit raportului. 80 de persoane au fost infectate pe un șantier naval din Hyllestad, în timp ce peste 1000 de persoane se află în carantină în orașul Trondheim, după ce virusul s-a răspândit pornind dintr-un restaurant, la începutul lunii octombrie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook