Din ce în ce mai puțin vin pe mese. Încălzirea globală amenință regiunile viticole

Din ce în ce mai puțin vin pe mese. Încălzirea globală amenință regiunile viticole

Există riscul să rămâi fără vinul preferat. Mai mult de jumătate dintre regiunile viticole actuale ar putea să dispară în condiţiile unei încălziri globale cu 2 grade Celsius.

O echipă de oameni de ştiinţă americani şi francezi, în special de la Institutul Naţional de Cercetare în Agricultură, Alimentaţie şi Mediu (INRAE) din Franţa, au dezvoltat un model pentru calculul diferitelor stadii de dezvoltare a 11 dintre cele mai comune soiuri de struguri din lume, informaţiile obţinute fiind apoi combinate cu date rezultate din proiecţiile privind schimbările climatice.

Potrivit rezultatului, 56 de procente din regiunile viticole ar putea să nu mai fie adecvate pentru culturile viticole actuale în cazul unei încălziri cu 2 grade Celsius. Dacă temperaturile vor creşte cu 4 grade Celsius, 85 de procente din aceste regiuni ar putea să nu mai fie adecvate pentru culturile viticole actuale. Acest ultim scenariu este din ce în ce mai des luat în calcul de oamenii de ştiinţă.

Deloc surprinzător, regiunile cu o climă deja caldă ar fi cele mai afectate, ţările mediteraneene precum Italia sau Spania pierzând aproximativ 65 de procente din podgorii. Ţările din zonele temperate, precum Franţa sau Germania, ar înregistra tot atâtea pierderi ca şi câştiguri (în jur de 20 de procente).

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook