Didier Raoult: „Pesimismul omoară pacienții. Nu este o crimă să dai speranță oamenilor”

Didier Raoult: „Pesimismul omoară pacienții. Nu este o crimă să dai speranță oamenilor”

„Nu-mi cereți să prezic în ce se va transforma această boală, este imposibil!”, a declarat profesorul Didier Raoult în cadrul unei conferințe de presă organizate joi, împreună cu primarul orașului Marsilia, Michèle Rubirola, și președintele departamentului, Martine Vassal. „Nu știm niciodată cum vor evolua aceste noi boli. Trebuie doar să fim seriosi, să ne pregătim și să ne înarmăm pentru a rămâne calmi și optimiști. Pentru că pesimismul omoară pacienții. Nu este o crimă să dai speranță. Hipocrate a spus că trebuie să începi prin a-i calma pe pacienți și a le oferi speranță. Când crezi că există speranță, trebuie să transmiți acest lucru.”.

Profesorul Didier Raoult a furnizat date despre evoluția epidemiei. Potrivit acestuia, „două tulpini ale virusului coexistă pe teritoriu. Este tulpina mai puțin gravă care pare să circule mai intens acum. Așa se explică numărul redus al spitalizărilor și al pacienților care ajung la reanimare”. Mai mult, în perioada de vară, „criteriile agravante sunt mai mici decât în ​​perioada martie-iunie”. „Unii markeri de severitate, ca tulburările de coagulare, au dispărut”.

În Marsilia, după ce numărul infectărilor a crescut foarte mult în rândul tinerilor în ultimele săptămâni, „distribuția virusului a devenit acum generalizată la toate grupele de vârstă, cum era la începutul epidemiei, iar vârsta medie este aceeași ca înainte.

40% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru coronavirus nu sunt din Marsilia. Aceștia provin din alte regiuni sau chiar din alte țări.

Didier Raoult a insistat, încă o dată, că „în Marsilia sunt mai puține decese decât în Paris”. Comentariu care a stârnit controverse în urmă cu câteva săptămâni.

Michèle Rubirola, primarul orașului Marsilia și Martine Vassal, președintele Aix-Marsilia Provence Métropole și a departamentului Bouches-du-Rhône, au încheiat această conferință de presă solicitând guvernului „mai multe consultări și resurse, de exemplu suplimentarea forțelor de ordine. „Marsilia nu este elevul prost al clasei. Guvernul impune decizii fără consultare”, a spus Michèle Rubirola, care s-a opus închiderii barurilor și restaurantelor la 20:00, si a impus ora 23:00.

De asemenea, a cerut tinerilor să fie responsabili: „Protejază-ți părinții și bunicii”.

500.000 de măști vor fi distribuite în primăriile din Marsilia.

Guvernul francez a dorit să impună o nouă izolare în Marsilia, potrivit primarului, „dacă situația continua să se deterioreze”. O posibilitate „de neconceput” pentru noul edil al orașului. „La Paris, pe de altă parte, nu au avut în vedere izolarea”, spune Michèle Rubirola. Este vorba de standarde duble”. „Nu trebuie să o luăm razna, chiar dacă știu că în acest moment este dificil”, a spus Didier Raoult, după ce a amintit că doar 7 persoane sunt la terapie intensivă în spitalele din Marsilia, din cauza coronavirusului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook