Didier Raoult este anchetat de Ordinul Medicilor, sub acuzația că a prescris hidroxiclorochină fără să aibă o bază științifică

Didier Raoult este anchetat de Ordinul Medicilor, sub acuzația că a prescris hidroxiclorochină fără să aibă o bază științifică

Ordinul Medicilor din Franța a luat în considerare reclamația unei societăți științifice și poate impune sancțiuni, până la radiere. Avocatul Fabrice Di Vizio, apărătorul celebrului profesor Raoult , evocă „obstinația unei fracțiuni radicale de medici”.

O secțiune disciplinară din Ordinul Medicilor îl convoacă pe profesorul Didier Raoult, ca parte a unei plângeri lansate în septembrie de Societatea francofonă de patologie infecțioasă (SPILF).

În septembrie, Le Figaro a dezvăluit existența acestei plângeri împotriva medicului, în care semnatarii au considerat că omul de știință a încălcat nouă articole din codul de etică medicală. Potrivit Le Parisien, societatea îi reproșează profesorului Raoult că a administrat tratamentul pe bază de hidroxiclorochină fără date științifice „stabilite în mod clar pe acest subiect și cu încălcarea recomandărilor autorităților sanitare”, referindu-se la faptul că profesorul a prescris „terapii nedovedite și combinații de medicamente, cel puțin ineficiente, dar și potențial periculoase”.

Reclamanții îi reproșează lui Didier Raoult pozițiile sale „foarte clare”, care ar fi obstricționat „mesajul de prevenire al bolilor”. Printre acuzații, o „încălcare a direcțiilor colegiului medicilor”, diseminarea informațiilor „eronate” către public, asumarea „unui risc nejustificat”. Potrivit Le Parisien, dosarul îl acuză pe profesor și de „șarlatanism”. Plângerea a fost transmisă către Consiliul departamental al Ordinului din regiune. Aceasta are șase luni să se pronunțe.

Avocatul lui Didier Raoult: „Calmul și hotărârea lui sunt insuportabile pentru inamicii săi”

Contactat de Le Figaro, avocatul lui Didier Raoult se arată senin în fața unei plângeri lansate „de o fracțiune radicală a profesiei, care e obsedată de profesor”. „Toate acestea au depășit domeniul raționalului. Vom lupta în instanță pentru a explica comportamentul profesorului de la începutul crizei”, spune avocatul, pentru care „respectarea regulilor codului de etică de către Didier Raoult este, evident, totală”.

Specialistul în drept medical apără activismul și rezoluția clientului său. „Didier Raoult a obținut rezultate extraordinare. S-a zbătut, la tratament, dar și la teste, când alți medici au menținut psihozele, nu au primit pacienții… Ceea ce nu suporta ei este atitudinea sa calmă în acest moment dificil”, subliniază avocatul Fabrice Di Vizio, care se declara și el uimit, ca avocat al medicului, „să vadă enervarea, nervozitatea unora. Didier Raoult primește în fiecare zi amenințări cu moartea și insulte din partea medicilor. Am primit și eu câteva. Este actul unor minorități, dar de ce nu acționează Ordinul Medicilor împotriva acestor oameni? ”, se întreabă el.

În ceea ce privește criticile asupra atitudinii mediatice a celebrului profesor, avocatul contraatacă: „Să luăm în considerare televiziunile care au primit oamenii de știință și medicii care s-au opus violent lui Raoult!”. Acțiunea ar arăta atunci o formă de gelozie profesională? „Am văzut în ultimii ani cum emigrează medici geniali, spunând cât de insuportabilă este situația în Franța, cu aceste procese pentru oricine și orice”, în locul dezbaterilor științifice constructive.

Breasla medicală franceză cunoaște diviziuni profunde cu privire la tratamentul oferit de profesor și la acțiunea sa globală în criza Covid-19. Într-un articol publicat de Le Figaro, aproape 200 de medici și oameni de știință l-au apărat pe doctorul Raoult ca răspuns la plângerea SPILF. „Nimic nu justifică această încăpățânare în demolarea, din principiu, a acestui cercetător”, au declarat semnatarii.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook