Didier Raoult acuză: „Mesajele alarmiste ale medicilor au declanșat noile restricții. Vă sugerez să ieșiți din birouri pentru a vedea ce se întâmplă”

Didier Raoult acuză: „Mesajele alarmiste ale medicilor au declanșat noile restricții. Vă sugerez să ieșiți din birouri pentru a vedea ce se întâmplă”

Sunteți responsabili pentru măsurile dure luate împotriva orașului de către ministrul Sănătății. Într-o scrisoare datată joi, 24 septembrie, profesorul Didier Raoult își acuză colegii de la Spitalele Publice din Marsilia (AP-HM) că au transmis „mesaje alarmiste care nu reflectă realitatea” și că au declanșat noile constrângeri anunțate de ministrul Sănătății și care au provocat reacții violente la Marsilia.

Didier Raoult notează „o stabilizare a numărului de cazuri diagnosticate începând cu 6 septembrie, cu o scădere constantă (…) în cazul locuitorilor din Marsilia”.

La Institutul IHU Méditerranée, condus de Didier Raoult, incidența a scăzut, în aceeași perioadă, de la 20% la 5% dintre persoanele testate. Numărul pacienților internați la terapie intensivă în spitalele AP-HM a crescut de la „34 la 38” într-o săptămână, ceea ce, scrie profesorul, „nu reflectă o tendință gravă”.

Un efort comun”

Numărul pacienților noi, diagnosticați cu Covid, tratați zilnic de spitalul IHU a scăzut de la „120 pe 1 septembrie” la „aproximativ 70 pe zi”. În ceea ce privește cele 75 de paturi de spital de la institut, „12 au fost libere aseară”, a spus profesorul Raoult. „În aceste condiții, continuă Didier Raoult, transmiterea mesajelor de această natură nu face nimănui niciun serviciu și nu reflectă în niciun fel realitatea.”.

Anterior, Dominique Rossi, președintele comisiei medicale AP-HM, a decretat mobilizarea generală a serviciilor împotriva coronavirusului și anunță că „numărul pacienților Covid admiși la AP-HM crește în mod regulat, fără nicio pauză reală” și că Marsilia este „pentru următoarele săptămâni într-o dinamică de creștere în termenii spitalizărilor”. „Vă rog în mod expres să răspundeți pozitiv la cererile ad hoc care vi se pot face”, continuă profesorul Rossi, care anunță că trebuie „luată în considerare o reducere proporțională a activității chirurgicale și medicale planificate (…)”, pentru a absorbi fluxul de pacienți Covid.

Acest al doilea val, probabil mult mai lung decât primul, este foarte greu de gestionat, atât de multă oboseală este prezentă iar resursele umane sunt puține”, conchide Dominique Rossi.

« Vă sugerez să ieșiți din birourile voastre pentru a vedea ce se întâmplă aici, ceea ce vă va permite să fiți puțin mai realiști și să nu deveniți puri tehnocrați », spune Didier Raoult

Solicitări cărora directorul IHU le răspunde tăios: „Vă sugerez să părăsiți birourile pentru a vedea puțin ce se întâmplă aici, ceea ce vă va permite să aveți o viziune mai realistă și să nu deveniți puri tehnocrați ”, scrie Didier Raoult.

Contactat de Le Monde, președintele comisiei medicale AP-HM nu pune la îndoială cifrele prezentate de Didier Raoult, dar neagă că este „alarmist”. El spune că este „foarte surprins” de reacția profesorului la ceea ce el definește drept „notă internă”. „Această notă nu a fost adresată Ministerului Sănătății, ci medicilor AP-HM. Vă rog să ne susținem reciproc. Sarcina mea este să iau în considerare toate situațiile posibile cu care ne-am putea confrunta în următoarele săptămâni și voi continua să fac acest lucru.„.

Sursa: Le Monde

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook