Dezvoltarea cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca poate depinde de grupa sanguină a pacientului

Dezvoltarea cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca poate depinde de grupa sanguină a pacientului

Dezvoltarea cheagurilor de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca ar putea fi legată de grupul sanguin al pacientului, sugerează un studiu. Tromboza venoasă cerebrală (TVC) presupune apariția cheagurilor de sânge la nivelul venei cerebrale din creier, fenomen întânit cel mai frecvent la femeile tinere. Reprezintă mai puțin de 1% din toate cazurile de accident vascular cerebral la nivel mondial.

Afecțiunea a devenit predominantă în ultimul an datorită posibilei legături cu vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Cercetătorii de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, au identificat prima legătură genetică care ar putea face oamenii mai predispuși la TVC.

Grupa de sânge AB?

Zona genomului uman care se corelează puternic cu TVC este localizată în aceeași regiune cu gena grupului sanguin, spun cercetătorii.

Studiul, publicat în revista Annals of Neurology, a fost realizat de-a lungul unui deceniu și a analizat 882 de pacienți diagnosticați cu TVC în toată Europa, comparativ cu un grup de control.

În populația generală, aproximativ 1,2% dintre pacienții analizați aparțineau grupului sanguin AB, dar cifra aproape s-a triplat (3,3%) în grupul celor cu TVC, potrivit studiului.

Numărul pacienților cu grupa 0 era la jumătate între grupul de control și grupul cu TVC, de la 38,8% la 18,3%. Persoanele cu grupa sanguină AB aveau un risc de 5,6 ori mai mare de a dezvolta TVC, spun cercetătorii.

Grupele sanguine A și B au avut un risc de trei ori mai mare de apariție a TVC, comparativ cu grupa sanguină 0.

Vaccinul accentuează fenomenul

Prof. Pankaj Sharma, directorul Institutului de Cercetări Cardiovasculare de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, a declarat: „Am realizat prima identificare genetică a susceptibilității la TVC”.

Descoperirea sugerează că unul dintre motivele pentru care o anumită persoană ar putea fi mai predispusă la tromboze după vaccinare este grupa sanguină, iar vaccinul poate „accentua” fenomenul, spune el.

Experții planifică cercetări suplimentare pentru a găsi corelări suplimentare cu vaccinarea anti-Covid.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook