Demolarea clubului ‘Fabrica’ a fost blocată

Demolarea clubului ‘Fabrica’ a fost blocată

O veste bună pentru patrimoniul Bucureștiului! Demolarea Fabricii Apollo a fost blocată. Ministrul Culturii a declanșat procedura de clasare ca monument istoric a Clubului Fabrica. Clădirile capătă statut de monument istoric, un an din acest moment, timp în care nu se mai pune problema demolării și construirii de blocuri în acest loc. În acest interval,  Institutul Național al Patrimoniului va întocmi documentația completă pentru clasarea definitivă ca monument istoric.

Clădirea de secol XIX a Clubului Fabrica din strada 11 Iunie a fost propusă spre demolare iar Primăria Capitalei a dat inițial avizul în acest sens, urmând să aibă loc votul în Consiliul General.

În locul unei clădiri superbe de cărămidă, în care funcționează din 2007 o afacere a unor antreprenori locali care a ridicat cultural și creativ un întreg cartier istoric din sudul Bucureștiului, noul proiect propunea ridicarea mai multor blocuri de 8 etaje. Și asta deși regulamentul de zonă protejată spune clar că în acest cartier nu se pot ridica clădiri mai înalte de 3-4 etaje.

Fabrica de ciorapi Apollo a fost un reper la începutul secolului XX. Datorită ei, în zona industrială de la Filaret se făceau în urmă cu un secol cei mai buni ciorapi și cele mai trainice flanele, chiar în fabrica doctorului Ștefan Cerkez.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook