Degustătorii de vinuri nu-și mai pot face meseria din cauza Covid. 38% au rămas fără gust și miros

Degustătorii de vinuri nu-și mai pot face meseria din cauza Covid. 38% au rămas fără gust și miros

Aproape 38% dintre profesioniștii din domeniul vinului care și-au pierdut gustul sau mirosul din cauza Covid-19 au fost incapabili să-și exercite profesia, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Uniunea Oenologilor din Franța. „Cum poate un muzician să cânte fără vioară?”, se întreabă Didier Fages, președintele Uniunii, prezentând prin videoconferință studiul. „Este un adevărat handicap profesional, o dublă pedeapsă”, a spus Pierre-Louis Teissedre, vicepreședintele sindicatului, amintind că, pe lângă faptul că și-au pierdut simțurile, profesioniștii din domeniul vinului își pierd și „instrumentul de lucru”.

Uniunea Oenologilor a chestionat 2.625 de profesioniști din domeniu, din 37 de țări – Franța (73% dintre participanți), dar și în Italia, Elveția sau Chile. 2,7% dintre cei chestionați au contractat Covid-19. Dintre aceștia, 68% și-au pierdut simțul mirosului și 56% au suferit tulburări gustative. 7% dintre persoanele afectate de ageusia (pierderea gustului) sau anosmie (pierderea mirosului) nu prezintă semne de recuperare olfactivă sau gustativă în momentul publicării, o cifră „teribilă” și „foarte îngrijorătoare”, în opinia lui Pierre-Louis Teissedre.

Femeile, mai afectate decât bărbații

Femeile sunt mai predispuse (54%) decât bărbații (46%) să prezinte tulburări olfactive. 67% dintre ele spun că problemele de sănătate au avut un impact asupra jobului pe care-l au, în comparație cu 33% pentru bărbați. Afectată în ianuarie, Sophie Pallas, directorul general al sindicatului, pentru care „nasul este un instrument pe care se bazează zilnic”, a simțit „doar alcoolul și aciditatea” vinului, cu un „sentiment de plăcere amputată”.

Vinul „nu mai miroase a nimic”, mărturisește, la rândul său, Philippe Faure-Brac, președintele Uniunii somelierilor francezi. Cel mai bun somelier din lume din 1992 până azi își amintește o „senzație lemnoasă” în gură, „limitată la arome de bază”, timp de câteva săptămâni.

Pe baza acestor rezultate, Uniunea recomandă în special recunoașterea anosmiei și a ageuziei ca boli invalidante, „vaccinarea prioritară a profesioniștilor vinului” sau consultarea anuală a unui medic ORL pentru toți enologii. Sondajul a fost realizat în perioada mai – iulie 2020, folosind un chestionar elaborat de medicii ORL.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook