„Dansează din nou”, piesa-manifest care critică restricțiile de sănătate și care provoacă tot mai multe mișcări de protest

„Dansează din nou”, piesa-manifest care critică restricțiile de sănătate și care provoacă tot mai multe mișcări de protest

„Nu vreau să pierd această Franță fericită și prietenoasă”, „Îi supărăm pe cei putrezi din vârful piramidei”, „Acum nu mai există pandemie? Ce spune mass-media?”. Aceste comentarii de pe Facebook însoțesc un videoclip filmat la Saint-Antonin-Noble-Val, un orășel cu mai puțin de 2.000 de locuitori. Dar la fel de bine ar putea caracteriza alte zeci de clipuri de acest gen.

Câțiva muzicieni și câteva zeci de oameni adunați în piață. Toți cântă și dansează, adesea fără mască. Deși scena nu ar fi surprins pe nimeni în urmă cu optsprezece luni, în vremea pandemiei Covid-19 este neobisnuită.

Mai ales că în ultimele luni au apărut zeci de videoclipuri de același tip pe rețelele de socializare, de fiecare dată cu caracteristici comune: absența unei măști de protecție, lozinci împotriva măsurilor de sănătate și mai ales același cântec ca și sunet de fundal, Danser encore.

„Dansează din nou”, un imn al flashmob-urilor

De la Gare du Nord din Paris la străzile din La Rochelle, de la centrul orașului Lille până la cea din Saint-Malo, prin Lodève sau Riom, găsim întotdeauna aceleași versuri și aceeași melodie. Cele din „Danser encore”, un titlu compus de HK, numele de scenă al artistului originar din Roubaix, Kaddour Hadadi.

O melodie a cărei versiune oficială are 1,5 milioane de vizualizări pe YouTube și ale cărei versuri denunță gestionarea crizei de sănătate de către guvern: „Și când seara la televizor / Domnul, regele cel bun a vorbit / A venit să anunțe propoziția / Suntem obraznici / Dar mereu cu eleganță / Fiecare măsură autoritară / Fiecare iz de securitate / Vede încrederea noastră cum scade / Ei arată atât de multă insistență / Pentru a ne limita conștiința”.

„Certificatul pe proprie răspundere pe care îl semnăm / Absurditatea în ordonanțe / Și vai de cel care gândește / Și vai de cel care dansează”.

„Să știm cum să ne ținem la distanță / Pentru sănătatea noastră mentală / Socială și de mediu/ Zâmbetele noastre, inteligența noastră / Să nu fim fără rezistență / Instrumentele nebuniei lor”.

Mesajul este reluat de participanți și organizatori ai mai multor manifestări de acet tip, dintre care unele resping fără echivoc purtarea măștilor și măsurile de sănătate.

În ciuda pandemiei, HK continuă să transmită în mod regulat hitul său anti-izolare. Câteva sute de oameni au venit să-l vadă cântând pe străzile din Vans, Ardèche pe 20 martie.

A doua zi, la Chambéry, Savoie, cântărețul a reușit să cânte în fața a aproximativ 300 de oameni, care nu respectau distanțarea și nu purtau mască.

Un eveniment care, la fel ca cel din ziua precedentă, fusese autorizat (sub forma unui miting care sprijină lumea culturală), dar care nu a avut loc în conformitate cu măsurile de sănătate în vigoare.

Autoritățile vor să ia masuri

Pe pagina de Facebook, HK nu ezită să posteze cele mai populare evenimente de stradă la care se aude piesa sa și nici să menționeze o „contagiozitate” a piesei sale, „o nevoie irezistibilă de a ce aduna și de a dansa din nou”.

Danser encore, partout en France et en Belgique (et nous dit-on en Allemagne, Suisse, à Montréal et même à……

Posted by HK on Tuesday, March 23, 2021

El a adăugat că adunările în aer liber „nu sunt cauza niciunui focar”. O afirmație confirmată până acum de studii științifice, care au analizat demonstrațiile publice – nu au fost găsite dovezi de contaminare masivă în cazul adunărilor în aer liber.

Totuși, Ministerul de Interne a reamintit că întrunirile a peste șase persoane sunt interzise în prezent în întreaga țara (cu excepția manifestărilor declarate) și că poliția poate aplica amenzi participanților.

La nivel local, autoritățile sunt îngrijorate de amploarea evenimentelor de acest tip. După videoclipul de la Saint-Antonin-Noble-Val, prefectul din Tarn-et-Garonne, de exemplu, a îndemnat cetățenii să fie atenți și să respecte gesturile de prevenție. „Trebuie să păstrăm măștile și să evităm adunările mari”.

După evenimentul de la Chambéry, municipalitatea a fost alarmată. „Am constatat că gesturile de prevenție nu au fost respectate și acest lucru este inacceptabil. Nu putem tolera această atitudine, într-un context epidemiologic îngrijorător”, au declarat reprezentanții primăriei pentru ziarul local.

După adunarea a sute de oameni în Les Vans, prefectura nu a ezitat să vorbească despre „iresponsabilitatea” participanților, precum și despre „o perturbare gravă a ordinii publice”.

O dorință care, probabil, nu va fi respectată de susținătorii „Danser encore”, care deja planifică, peste tot în Franța, noi întâlniri.

HK sera à LILLE ce vendredi après-midi pour le rassemblement festif et militant (acte 2) sur la Grand Place. Le…

Posted by HK on Wednesday, March 24, 2021

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook