Danezii protestează împotriva pașaportului de vaccinare și a restricțiilor Covid. „Libertate pentru Danemarca”

Danezii protestează împotriva pașaportului de vaccinare și a restricțiilor Covid. „Libertate pentru Danemarca”

Aproximativ 600 de persoane au ieșit sâmbătă seară pe străzile din Copenhaga pentru a protesta împotriva măsurilor anti-coronavirus luate de guvernul danez, inclusiv împotriva implementării pașaportului de vaccinare care urmează să fie implementat.

Conduși de „Men in Black Denmark”, un grup de activiști care organizează mitinguri de mai bine de o lună, manifestanții s-au întâlnit în fața parlamentului pentru a susține „libertatea de a alege” și pentru a denunța „constrângerea” și „dictatura” impuse de autorități.

Mitingul, la care au participat și copii, și-a propus să taxeze în special „pașaportul corona”. La fel ca alte țări europene, Danemarca va elabora un certificat electronic de vaccinare împotriva Covid-19, destinat călătorilor, dar care ar putea fi utilizat și pentru a accesa evenimente sportive sau culturale, sau chiar restaurante.

Pentru „Men in Black”, „pașaport” implică, de fapt, obligația de a te vaccina și, prin urmare, o restricție suplimentară asupra libertăților individuale. În Danemarca vaccinarea este recomandată, dar nu obligatorie.

La lumina fumigenelor, manifestanții, dintre care unii purtau cagule, au în centrul capitalei daneze scandând „Ne-am săturat!” sau „Libertatea pentru Danemarca”.

Participanții au prezentat un portret al premierului danez, Mette Frederiksen, în rolul dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

În ciuda tonului radical al manifestanților, parada, care a fost autorizată, a fost pașnică, asistată însă de forțele de ordine.

Apariția mișcării, chiar dacă demonstrațiile rămân limitate la câteva sute de oameni, ridică temeri de radicalizare.

Magazinele, barurile și restaurantele sunt închise acum în țara scandinavă cu 5,8 milioane de locuitori, iar guvernul a extins restricțiile până cel puțin pe 28 februarie. Școlile primare se pot redeschide luni.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook