Danezii protestează împotriva „pașaportului Corona”. „Libertate pentru Danemarca”

Danezii protestează împotriva „pașaportului Corona”. „Libertate pentru Danemarca”

Sute de oameni au manifestat sâmbătă, 27 martie, în centrul orașului Copenhaga, împotriva măsurilor restrictive luate de autoritățile daneze pentru combaterea Covid-19 și împotriva dorinței guvernului de a înființa un „pașaport de vaccinare”. Protestatarii, majoritatea tineri, au mărșăluit pașnic pe străzi, trăgând focuri de artificii. Poliția a estimat că au fost aproximativ 600 de participanți, adăugând că unul a fost arestat pentru că a aruncat petarde spre forțele de ordine.

„Libertate pentru Danemarca!”

Organizată de grupul „Men in Black”, demonstrația a avut în vedere „Articolul 81d”, numit după o nouă prevedere a Codului Penal care dublează pedeapsa unei infracțiuni atunci când „este legată de pandemia Covid-19 sau că este comisă în contextul pandemiei„. Majoritatea manifestanților erau îmbrăcați în negru și scandau lozinci precum „Libertate pentru Danemarca!” sau „Ciao Mette!”, prenumele premierului Frederiksen.

Protestatarii au scandat și împotriva „pașaportului Corona” care vine sub forma unei aplicații mobile. Acesta va certifica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, că a fost testată negativ în termen de 72 de ore sau că s-a vindecat recent de boală. Guvernul danez a anunțat că acest „pașaport Corona” ar fi esențial în redeschiderea țării scandinave, dar criticii cred că va documentul va produce discriminare.

Danemarca se află în izolare parțială de la sfârșitul lunii decembrie. Școlile primare s-au redeschis în februarie, iar elevii de gimnaziu și liceu se întorc la cursuri la începutul lunii aprilie. Barurile și restaurantele sunt încă închise.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook