Dacă ai avut Covid şi primeşti o doză a vaccinului, dezvolți mai mulți anticorpi decât cei care primesc două doze, dar n-au fost infectați

Dacă ai avut Covid şi primeşti o doză a vaccinului, dezvolți mai mulți anticorpi decât cei care primesc două doze, dar n-au fost infectați

Pe măsură ce campania de vaccinare avansează, apare o întrebare importantă: dacă ai fost deja infectat cu SARS-Cov-2, poți primi vaccinul anti-Covid? Un studiu americano-francez arată că administrarea unei doze de vaccin unui individ care a dobândit deja imunitate naturală, produce un nivel de anticorpi egal sau mai mare cu cel oferit de injectarea ambelor doze unui subiect care nu a intrat în contact cu virusul în trecut.

Studiul a comparat nivelurile de anticorpi dezvoltați de 109 voluntari (68 nu au avut contact anterior cu virusul, 41 au fost testați pozitiv în trecut). Analiza a arătat că majoritatea celor negativi au dobândit un nivel mic de anticorpi la 9-12 zile distanță de la prima doză, în timp ce indivizii cu imunitate dobândită prin infectare naturală au avut un răspuns imun puternic la câteva zile de la injectare (nivelurile erau chiar de 10-20 de ori mai mari, comparate la acelaşi moment).

De altfel, nivelul obținut după administrarea unei singure doze subiecților infectați în trecut este egal sau mai mare cu cel obținut de pacienții negativi după două doze.

Dar şi efectele secundare sunt mai frecvente pentru cei cu imunitate dobândită anterior: greață, dureri de cap, frisoane, febră, dureri musculare.

Cercetătorii spun că, în cazul pacienților care au avut Covid în trecut, o singură doză oferă un răspuns imun suficient de puternic, astfel că o a doua doză nu mai este necesară. Fapt ce ar ajuta la o gestionare mai bună a stocurilor de vaccin.


Studiul complet AICI.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook