Curse cu trotinete electrice și gaz ilariant creează panică pe Champs-Elysées

Curse cu trotinete electrice și gaz ilariant creează panică pe Champs-Elysées

Lățimea trotuarelor pe unde, de obicei, se plimbau turiștii, face posibilă alinierea a până la 15 trotinete în capatul bulevardului Champs-Elysées. O ultimă inhalare de « gaz de râs » și « piloții » pornesc la ghidonul trotinetelor electrice.

De câteva săptămâni, cursele sălbatice de trotinete electrice, fără nicio regulă, seamănă panică printre pietoni în acest sector turistic și de lux din Paris.

Gaz iliariant inhalat în timp ce conduc trotinetele

În videoclipurile filmate de trecători înspăimântați, observăm unii participanți care abia reusesc să privească în fața lor, cu un balon în gură care se umfla sau se micșorează în funcție de inhalații și expirații.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

În interior se afla protoxid de azot sau « gaz de râs ». Această substanță provoacă uneori sincope, dureri de cap, amețeli, dificultăți de vorbire, pierderi de memorie, ritm cardiac lent și tulburări neurologice severe.

Într-un raport dedicat acestui produs, Agenția Națională de Securitate a Sănătății (ANSES) recomandă statului să „informeze mai bine despre potențialele riscuri” și să „reglementeaze accesul și etichetarea” acestui produs.

Vândut în supermarketuri sub formă de cartușe argintii, „proto” este folosit în mod normal ca propulsor pentru prepara frisca. Dar această substanță, destinată inițial sifoanelor de bucătărie, este folosită în scopuri recreative de câțiva ani, din cauza efectului ei euforic.

Protoxidul de azot a provocat o „creștere a numărului de otrăviri” în ultimii ani, potrivit ANSES. În trei ani, 66 de otrăviri cu protoxid de azot au fost înregistrate de centrele de control al otrăvurilor. Mai mult de jumătate dintre victime au între 20 și 25 de ani. Acest fenomen îngrijorează autoritățile.

„Seara, este « Fast and Furious » în fața magazinelor noastre”

„Cu gaz sau fără gaz, problema este mai presus de toate acest « Fast and Furious » în fața magazinelor noastre. „La fiecare sfârșit de săptămână se întâmplă același lucru după ce se întunecă”, se plânge administratorul unui magazin alimentar de pe Champs-Elysées.

„Acestea sunt curse organizate. Iar participanții sunt din ce în ce mai numeroși. Își distribuie imaginile între ei și fac concursuri, cred. Sincer, sperie oamenii care merg pe trotuar. Au fost accidente spectaculoase o dată sau de două ori. Dar acest climat este în special ceea ce îi uimește pe turiști. Ei nu înțeleg. și nici eu, cum acest lucru este permis.”.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

„Avem nevoie de o poliție municipală”

„Am fost alertat de rezidenți”, recunoaște Jeanne d’Hauteserre, primarul (LR) al districtului 8. „Acești tineri merg ca nebunii. Și am văzut unii care par în stare de ebrietate, fără îndoială, este efectul gazului de râs. Acest lucru este îngrijorător, deoarece mulți turiști merg pe această arteră emblematică a Parisului. Există un risc real de accident. În plus, aceste comportamente se extind acum și pe străzile vecine, care au trotuare mai înguste „, a declarat oficialul ales.

„Pentru a putea controla acești tineri și a opri aceste curse, vom avea nevoie de o forță de poliție municipală”, continuă Jeanne d’Hauteserre. Ceea ce ne-am propus să punem la punct.”

Consiliul municipal reamintește, de asemenea, că operatorii care furnizează trotinete electrice pentru închiriere în Paris au primit ordin să restricționeze viteza dispozitivelor, după ce s-au produs câteva accidente.

Un produs care nu este clasificat printre stupefiante

Anchetatorii de la secția de poliție locală au preluat cazul în urmă cu câteva săptămâni. „Recent am văzut un fenomen pe Champs-Elysées. Ofițerii noștri au observat sute de capsule goale de protoxid de azot care se aruncă pe trotuare. În mod evident, există un presupus consum al acestor produse. Dar această substanță nu este clasificată ca narcotică și, prin urmare, atrage doar în mod excepțional atenția secțiilor de poliție.”.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook