Cum se explică rata de incidență de 0,84 din județul Vrancea. Au fost efectuate doar 20 de teste Covid în 3 zile

Cum se explică rata de incidență de 0,84 din județul Vrancea. Au fost efectuate doar 20 de teste Covid în 3 zile

Rata de incidență a fiecărui județ determină scenariul care se aplică (verde, galben, roșu) și implicit restricțiile impuse de autorități. Însă cifra este înșelătoare, deoarece oscilează în funcție de numărul de teste efectuate și nu reflectă neapărat realitatea. În acest fel, județele care testează masiv, cum se întâmplă în Timiș sau Cluj, înregistrează rate mari de infectare și rămân în scenariul roșu.

La polul opus se află județele care testează puțin și care scapă de restricții în acest mod. Este cazul județului Vrancea, care în ultimele trei zile a testat 20 de pacienți. Înregistrează acum o rată de infectare de 0,84, chiar sub pragul de 1 (care arată că epidemia este pe final), dar situația reală rămâne necunoscută.

Datele au fost publicate de Ministerul Sănătății, care pentru prima dată de la începutul epidemiei hotărăște să emită un raport care să indice numărul de teste realizate de fiecare județ în parte. Documentele vor fi actualizate zilnic și vor prezenta numărul de teste realizate, rata de pozitivare, numărul persoanelor internate și al celor vindecate.

În Timiș au fost efectuate aproape 5.000 de teste în primele trei zile din martie. În același interval, Vrancea, județ cu aproximativ 300.000 de locuitori, a realizat doar 20 de teste Covid. Diferența dintre ratele de incidență este, bineînțeles, direct proporțională. Timiș înregistrează 5,35, cea mai mare din țară, câtă vreme Vrancea are doar 0,84.

Cifra poate fi relevantă, atât timp cât există un număr suficient de teste raportat la numărul de locuitori. Capitala rămâne fruntașă în ceea ce privește campania de testare, cu 7.800 de teste realizate în primele trei zile din martie, dar, comparativ cu populația, rămâne la un procentaj mai mic față de Timiș, spre exemplu.

Portalul Ministerului Sănătății, unde vezi datele actualizate, poate fi accesat de AICI.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook