Croația| Mii de protestatari împotriva restricțiilor anti-Covid. „Este o minciună, nu suntem toți Covidioți”

Câteva mii de croați s-au adunat sâmbătă la Zagreb pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de autorități împotriva coronavirusului, despre care protestatarii spun că le încalcă libertatea și drepturile omului.

„Covidul este o minciună, nu suntem cu toții Covidioți”, sau „Scoateți masca, opriți televizorul, trăiți-vă viața din plin”, au fost mesajele protestatarilor din toată țara.

Mitingul a fost botezat „Festivalul libertății” de către organizatori, membri ai societății civile care spun că măsurile guvernamentale „restricționează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor” fără „temei medical sau legal valabil”, impunând în același timp „distanțarea psihică și privarea de contact psihic”. Pe Facebook, ministrul Sănătății, Vili Beros, a reacționat spunând că nu poate aproba „o abordare neștiințifică a Covid-19”. „Toate restricțiile au avut un singur scop: protejarea sănătății și a vieții cetățenilor croați. Am reușit în acest sens ”, a adăugat el.

Țara cu 4,2 milioane de locuitori a trecut prin primele luni ale epidemiei înregistrând mai puțin de 100 de contaminări pe zi. Dar numărul infectărilor a crescut de când Croația și-a redeschis granițele pentru turismul de vară, depășind 200 de cazuri pe zi în august și ajungând joi la un record de 369 de cazuri.

De la jumătatea lunii iulie, masca este obligatorie în transportul public sau magazine. Croația a înregistrat până acum aproape 12.000 de cazuri de coronavirus și 197 de decese legate de Covid-19.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook