Covid-19| Sechele cardiovasculare la majoritatea pacienților. Impactul virusului asupra inimii

Covid-19| Sechele cardiovasculare la majoritatea pacienților. Impactul virusului asupra inimii

Aproape trei sferturi dintre persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au probleme cardiovasculare, inclusiv cei care au avut o formă ușoară a bolii, potrivit unui studiu publicat luni de oamenii de știință germani de la Spitalul Universitar din Frankfurt.

Oamenii de știință au urmărit un grup de 100 de persoane, în medie de 49 de ani, care s-au vindecat de boala cauzată de coronavirus. Comparând scanările RMN ale inimii lor cu cele ale altor 100 de persoane de aceeași vârstă care nu au avut Covid-19, au descoperit că majoritatea pacienților care s-au vindecat au avut sechele după două luni.

78 din 100 de pacienți au avut „modificări structurale” la inimă, 76 au avut o problemă cardiacă și 60 au avut semne de inflamație. Aceștia nu au simțit nimic anormal.

„Faptul că 78% dintre pacienții vindecați au avut sechele arată că inima este implicată în majoritatea cazurilor, chiar și atunci când Covid-19 nu provoacă simptome cardiace clasice, cum ar fi durerea în piept , a explicat doctorul Valentina Puntmann.

Impactul coronavirusului asupra inimii

Și un al doilea studiu realizat la Universitatea din Hamburg pare să confirme impactul coronavirusului asupra inimii. Autopsiile efectuate pe 39 de persoane, cu vârsta medie de 85 de ani și care au murit la începutul pandemiei, au arătat o încărcătură virală semnificativă în inimile a 24 de persoane.

Cu toate acestea este prea devreme, având în vedere cele două studii, să spunem dacă aceste sechele sunt permanente sau temporare. „Întrebarea de acum este dacă acestea sunt efecte cronice sau, sperăm, efecte temporare asupra funcționării inimii care se diminuează în timp”, a spus cardiologul Matthew Tomey pentru STAT.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook