Covid-19| Pierderea mirosului este o veste bună. Șanse reduse de a dezvolta o formă gravă

Covid-19| Pierderea mirosului este o veste bună. Șanse reduse de a dezvolta o formă gravă

Potrivit unui nou studiu franco-belgian, anosmia, pierderea mirosului, un simptom pe care îl stim de acum frecvent asociat cu noul coronavirus este considerat un „prognostic bun”. Iată de ce.

Pierderea mirosului este asociată cu multe cazuri de Covid-19. Ce nu se știa până acum, însă, este că acest simptom s-ar putea dovedi, în cele din urmă, destul de liniștitor. Aceasta este concluzia indicată de un nou studiu realizat de medicii de la spitalul Foch din Franța, în colaborare cu cei de la Universitatea Mons din Belgia.

Cercetătorii au studiat evoluția stării de sănătate a 1.300 de pacienți cu Covid-19. Aceștia au fost clasificați în patru grupuri, în funcție de nivelul de severitate al simptomelor lor. Conform OMS, cazurile „ușoare” sunt cele care pot rămâne acasă, cele „moderate” au unele dificultăți de respirație, cele „severe” necesită administrarea ocazională de oxigen în spital, iar cele „foarte severe au nevoie de terapie intensivă sau reanimare.”.

Verdict? Rezultatele au arătat că pierderea mirosului este frecvent asociată cu forme moderate ale bolii, 70 până la 85% dintre pacienții care prezintă acest simptom fiind mai puțin afectați de o formă severă. În schimb, pentru ​​cele mai critice cazuri, acest simptom este mai rar și a fost identificat doar la 10-15% dintre pacienți.

O reacție inflamatorie în nas

Pentru a explica aceste tendințe, autorii studiului evocă în special faptul că virusul, trecând prin nas, a generat local o reacție imunitară puternică. provocând această anosmie, limitând în același timp infectarea la bulbul olfactiv și împiedicând virusul să-și continue drumul. „Acești pacienți au un răspuns imun foarte bun și virusul nu trece sau trece foarte puțin în sânge, spre deosebire de pacienții cu forme severe, care nu au un răspuns la nivelul punctului de intrare al virusului, iar acesta are timp să se răspândească în tot corpul „, explică Jérôme Lechien, medic ORL la spitalul Foch, care a condus studiul.

Cercetătorii subliniază în continuare că așa-numiții pacienți „anosmici” produc puțini anticorpi, spre deosebire de cazurile severe. În cele din urmă, studiul arată că în 75 până la 85% din cazurile de anosmie, simțul mirosului reapare, în medie, la două luni după infectare.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook