Covid-19| Numărul deceselor s-ar putea tripla până la finalul anului. Masca și distanțarea ar reduce cifra

Covid-19| Numărul deceselor s-ar putea tripla până la finalul anului. Masca și distanțarea ar reduce cifra

Peste 410.000 de americani ar putea fi victime ale coronavirusului până la 1 ianuarie 2021, mai mult decât dublul numărului de decese cauzate de virus până acum (188.098), conform proiecțiilor Institutului pentru evaluare a Sănătății (IHME), actualizat la 3 septembrie.

La nivel global, numărul deceselor (în prezent 876.155) s-ar putea tripla până la sfârșitul anului, potrivit organizației finanțate de Fundația Bill și Melinda Gates, instituție de referință pentru studiile sale globale în domeniul sănătății publice.

În total, IHME prezice că vor fi 2.811.776 de decese cauzate de Covid-19 pâna la 1 ianuarie 2021. „Ne așteptăm la aproape 30.000 de decese pe zi în întreaga lume în decembrie”, scrie organizația, care notează că virusul a fost săptămâna aceasta „a cincea cauză de deces din lume”.

„770.000 de vieți ar putea fi salvate” cu ajutorul măștii și distanțării

În plus față de această predicție care reflectă „ceea ce este cel mai probabil să se întâmple”, IHME a imaginat alte două scenarii bazate pe schimbări ale comportamentului uman și politicile urmate de fiecare țară.

Scenariul cel mai optimist estimează că numărul deceselor la nivel mondial ar putea ajunge în jurul cifrei de 2 milioane la 1 ianuarie 2021, dacă purtarea măștii este generalizată și distanțarea fizică este strict respectată. „770.000 de vieți ar putea fi salvate în comparație cu scenariul de bază”, spune organizația (cu 27% mai puține decese).

Cel mai pesimist scenariu este cel în care oamenii respectă mai puține precauții, guvernele continuă să reducă măsurile și strategia de imunizare colectivă este adaptată treptat. Atunci numărul deceselor s-ar putea duce spre 4 milioane până la sfârșitul anului: cu 1,2 milioane mai mult decât proiecția de bază.

Greu de anticipat un viitor atât de îndepărtat

„Este ușor să ne gândim că am depășit epidemia”, a spus Christopher Murray, directorul institutului, citat de Washington Post. Dar „vremuri întunecate ne așteaptă odată cu iarna care vine în emisfera nordică și, din păcate, nu facem în mod colectiv tot ce putem pentru a învăța din ultimele cinci luni”, a spus el.

Cotidianul american subliniază că, potrivit unor experți, temperaturile mai scăzute vor obliga oamenii să interacționeze în interior în lunile următoare, situație care favorizează transmiterea virusului.

Aceste proiecții trebuie interpretate, totuși, cu prudență. În primul rând, după cum raportează IHME, deoarece numărul de decese în unele țări este în prezent mai mic decât cel estimat de organizație și publicat pe 27 august. „Acest lucru arată că estimările noastre continuă să reflecte fluctuațiile numărului real”, a scris IHME.

În al doilea rând, pentru că este dificil de anticipat situația într-un viitor atât de îndepărtat. „Toate acestea sunt doar conjuncturi și presupuneri, deoarece există atât de mulți factori pe care nu îi putem prevedea și factori de transmitere a virusului pe care, sincer, oamenii de știință încă nu-i înțeleg prea bine”, spune Jeffrey Shaman, specialist în boli infecțioase la Universitatea Columbia. „Ce se va întâmpla în următoarele câteva luni va depinde de cum vom acționa ca societate în următoarele săptămâni”, a concluzionat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook