Covid-19| Număr record de decese în Germania. Vor fi noi restricții, „suntem departe de normalitate”

Covid-19| Număr record de decese în Germania. Vor fi noi restricții, „suntem departe de normalitate”
Foto: ministrul Sănătății, Jens Spahn și cancelarul Angela Merkel 

Germania, care a înregistrat miercuri un număr record de decese legate de Covid-19, este „încă foarte departe” de a reveni la „normalitate”, în ciuda începerii campaniei de vaccinare, a declarat ministrul Sănătății.

„Ratele de infectare și deces arată că suntem încă departe de normal(…). Nu văd cum, în această situație, ne-am putem întoarce „la perioada anterioară restricțiilor, a declarat la o conferință de presă Jens Spahn, precizând că ‘peste 60.000’ de persoane au fost vaccinate până acum în Germania.

Considerată la începutul pandemiei „elevul bun” al Europei, Germania este acum „departe de locul în care trebuie să fim” în ceea ce privește infectările, a admis ministrul Sănătății, Jens Spahn, pe canalul public ARD. Aproximativ 22.459 de noi infectări au fost detectate în ultimele 24 de ore. Astfel, contaminările au scăzut foarte putin într-o săptămână (de la 24.740 de cazuri pe 23 decembrie). Cu 1.129 de decese înregistrate miercuri, pragul de 1.000 de decese a fost depășit pentru prima dată, potrivit Institutului Robert Koch.

Cel mai ridicat nivel al deceselor de până acum a fost miercurea trecută, cu 962 de cazuri. În total, 32.107 de persoane au decedat din cauza virusului, în Germania, de la începutul pandemiei. Situația rămâne deosebit de critică în Saxonia, regiune care nu a impus restricții decât foarte târziu, a cărei rată de incidență a ajuns miercuri la 330. Bavaria, Berlinul sau chiar Brandenburg, regiunea care înconjoară capitala, luptă și ele pentru a controla pandemia.

În acest context, vor exista „fără îndoială măsuri” restricții și după 10 ianuarie, termenul limită pentru izolarea parțială în vigoare acum: închiderea tuturor magazinelor, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, închiderea școlilor, apel la angajatori pentru a favoriza cu orice preț munca de acasă. Festivitățile de Revelion vor fi, de asemenea, reduse la cea mai simplă formă: vânzarea de artificii, de care mulți germani sunt pasionați și adunările vor fi interzise.

Cancelarul Angela Merkel și liderii celor 16 landuri vor discuta pe 5 ianuarie despre o posibilă prelungire a măsurilor. „Va trebui să continuăm să închidem” și după 10 ianuarie, a avertizat luni șeful cancelariei, Helge Braun. Germania se bazează, de asemenea, pe o campanie de vaccinare dinamică, care vizează inițial instituțiile pentru bătrâni, demarând apoi acțiunea unor centre mari, capabile să gestioneze fluxurile zilnice de câteva mii de persoane care urmează să fie vaccinate.

Bild, cel mai citit cotidian din Germania, a atacat echipa cancelarului pentru că „s-a bazat prea mult pe Uniunea Europeană” pentru comanda dozelor de vaccin și pentru că a favorizat doar produsul BioNTech/Pfizer, în detrimentul a produsului Moderna. „Există o penurie pentru toată lumea”, replică Spahn, „cantitatea absolută comandată schimbă prea mult lucrurile la începutul unei campanii de vaccinare”. Germania pariază pe un total combinat de peste 130 de milioane de doze ale BioNTech și Moderna. „Ar fi suficiente pentru a asigura vaccinarea tuturor celor care vor să fie vaccinați”, a argumentat ministrul.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook